Hameiul tratează cu succes mai multe afecţiuni

6695
hameiHameiul creşte spontan, agăţat de arbori, la marginea pădurilor, în zăvoaie; preferă regiunile bogate în precipitaţii, soluri cu textură mijlocie, profunde, bogate în calciu, cu PH-ul alcalin: O mai puteţi întâlni crescând în tufişuri, de-a lungul apelor curgătoare şi pe garduri. Denumiri populare: amei, cumulau, curpan, hamei sălbatic, himei, himel, maiuga, maluga, mei, muluga, tofolean, tolefan, etc.

Un studiu foarte amănunţit, despre folosirea hameiului în medicina tradiţională asiatică şi europeană, arată că în toate ţările unde creşte această plantă, ea este folosită cu prioritate drept calmant psihic. În Ayurveda, medicina tradiţională indiană, hameiul este folosit contra stărilor de nelinişte şi de anxietate, în China – contra insomniei şi a nervozităţii, în Europa centrală şi de est – pentru diferitele tulburări emoţionale legate de pubertate şi de maturizarea sexuală. Studii recente arată că, într-adevăr, efectele sedative ale conurilor de hamei sunt pe cât de puternice, pe atât de bine tolerate de organism. Ca atare, hameiul este o speranţă în tratarea anxietăţii şi a diferitelor sale complicaţii (atacuri de panică, fobii, tulburări de somn etc.), a stărilor de iritabilitate psihică şi de hiperexcitabilitate nervoasă care apar pe fond de stres. Pentru tratarea acestor probleme se administrează hameiul sub formă de pulbere, din care se ia câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, în cure de o lună, cu zece zile de pauză.
Hameiul şi somnul
Mai multe studii clinice arată că hameiul, mai ales în asociere cu valeriana, este printre cele mai puternice şi nenocive medicamente contra diferitelor forme de insomnie. Un experiment foarte amplu şi meticulos realizat pe pacienţi în Germania (ţara cu cea mai mare tradiţie în studierea şi utilizarea hameiului) a comparat efectele unui medicament de sinteză folosit frecvent contra insomniei (benzodiazepina), cu combinaţia de valeriană şi hamei, cele două tipuri de remedii fiind administrate vreme de două săptămâni, în paralel, la două grupe de pacienţi cu insomnii puternice. Se administrează seara 1-2 linguriţe de combinaţie, în proporţii egale, de tinctură de conuri de hamei şi de rădăcină de valeriană. Este un remediu foarte eficient pentru cei care adorm foarte greu, care se trezesc la puţin timp după ce au adormit sau care au un somn agitat şi neodihnitor.
Hameiul şi reumatismul
Hameiul acţionează ca un puternic antiinflamator articular, comparabil cu unele medicamente de sinteză utilizate în tratamentul artritei. În cazul crizelor reumatice, se face o cură de 1-2 săptămâni, timp în care se beau 3 căni pe zi de infuzie combinată de hamei. Pe lângă efectul său antiinflamator, hameiul acţionează asupra sistemului nervos central, reducând senzaţia de durere la bolnavii de reumatism.
Hameiul şi menopauza
Cercetările făcute de medicul german H. Goetz în anul 1990 arată fără dubiu că hameiul este printre cele mai puternice remedii cunoscute contra bufeurilor de căldură care apar la debutul menopauzei. De asemenea, are efecte de stabilizare a ritmului cardiac, reduce stările de nervozitate şi de nelinişte care apar în această perioadă. După instalarea menopauzei, curele succesive cu hamei ajută foarte mult la prevenirea osteoporozei. Contra tuturor acestor tulburări de sănătate, se fac cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză, cu infuzie combinată de hamei, din care se beau câte 3 căni pe zi, înaintea meselor principale.
Hameiul şi tulburările de dinamică sexuală
În medicina populară europeană, hameiul, alături de valeriană, este cel mai folosit remediu contra unui spectru larg de probleme sexuale. Cura cu hamei şi-a dovedit eficienţa în cazul hiperexcitabilităţii sexuale, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Se administrează sub formă de tinctură, câte 1-2 linguriţe de trei ori pe zi, în cure de o lună, cu două săptămâni de pauză.
Hameiul şi pubertatea
Hameiul este recomandat în tulburările genitale şi sexuale care apar mai ales la fete. Pentru că uleiurile aromatice din conurile de hamei au proprietăţi estrogene şi calmante, ele sunt recomandate pentru declanşarea ciclului menstrual întârziat, pentru combaterea acneei, a unor probleme cum ar fi hirsutismul sau apetitul alimentar exagerat, precum şi contra unor tulburări emoţionale care pot apărea în această problemă. Se administrează sub formă de infuzie combinată, câte 2-3 căni pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.
Hameiul şi bolile renale
Administrarea de infuzie de hamei, 1-2 căni pe zi, în cure de zece zile, stimulează activitatea rinichilor, împiedică formarea calculilor şi recidiva infecţiilor renale. În cazul colicilor renale care apar la eliminarea calculilor, se recomandă băile fierbinţi de şezut cu extract de hamei. Anumite substanţe conţinute de conurile de hamei au un puternic efect antispastic şi ajută la dilatarea căilor de evacuare a calculilor renali.
Câteva reţete naturale
Calmant nervos: o linguriţă şi jumătate de conuri la 200 ml apă clocotită (se bea fracţionat în 3 reprize, în cursul unei zile). Dacă se doreşte a fi folosit ca somnifer se infuzează doar o linguriţă de conuri la 200 ml apă clocotită câteva ore şi se bea seara la culcare .
Pentru uzul extern în cazul seboreei ca şi a acneei se prepară astfel: 4-5 g de plantă la 100 ml apă clocotită. Se lasă să se răcorească acoperit, apoi se aplică sub formă de comprese.
Pentru spălături vaginale se recomanda ca infuzia sa se prepare din 8 g de planta la 100 ml apa clocotita. Se foloseşte infuzia călduţă. În popor hameiul se utilizează ca cataplasme contra durerilor, care se realizează din flori şi foi, florile adunate toamna se pun în saltelele celor care nu pot dormi.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here