Haine spălate gratis pentru romii din Baia de Fier

495

Primăria din Baia de Fier este unica din țară care a pus la punct un proiect și a obținut și finanțarea necesară de la Guvern pentru a realiza o spălătorie de haine care să îi deservească gratuit pe romii din localitate. Proiectul este derulat de câțiva ani în comună, actualul primar, Dumitru Turbăceanu, declarându-se mulțumit de modul în care se a fost implementat programul respectiv. Romii au posibilitatea să vină pe parcursul zilei să își lase hainele la spălătoria amenajată în satul lor, situat nu departe de Peștere Muierilor, și să revină peste câteva ore, după ce hainele au fost spălate.
“Venim aici și stăm câteodată și la coadă, depinde de cât e de aglomerat, dar e gratis totul. Avem și o baie comunală amenajată, dar și spălătoria. E bine că ni le spală gratis. Când sunt spălate ori venim noi după ele, venim și întrebăm dacă sunt gata, ori ne sună băiatul care se ocupă de mașinile de spălat, că e un domn aici care lucrează, nu băgăm noi hainele așa cum credem că ar fi bine”, spune una dintre țigăncile din “Rudărie”. Nu toată lumea este însă mulțumită pentru că unele dintre țigănci spun că au luat hainele acasă murdare și au preferat apoi ori să le spele la mână ori să își cumpere propria mașină de spălat. “Eu am soțul bolnav și murdărește multe haine, dar nu m-au lăsat să le aduc pe toate, că mi-au zis că sunt prea multe. În plus nici nu sunt spălate așa de bine, că nu pune dero suficient”, s-a plâns una dintre rudărițe.
Angajatul Primăriei Baia de Fier care deservește spălătoria respectivă spune, în schimb, că el de abia face față cu spălatul la cât de multe rufe murdare îi sunt aduse zilnic, Gheorghe Câțu declarând că nu se pune problema să nu respecte doza de detergent pe care trebuie să o pună în mașină. “Cine spune vorbe din astea are probleme cu capul. Eu pun aici atâta dero cât e la norme, adică 100 de grame la un ciclu de spălare. Nu am de unde să pun mai mult și nici mai puțin nu îmi permit să bag. Lumea e mulțumită, vin aici și sunt grămezi întregi de haine care trebuie spălate. Câte o oră întreagă merge un program la mașină ca să fiu sigur că ies spălate bine și să știți că oamenii sunt mulțumiți”, spune bărbatul, vorbele sale fiind susținute și de primarul localității, care recunoaște că au mai fost unii nemulțumiți, fără a fi vorba însă de probleme grave.
“Sunt poate și unii nemulțumiți, dar cei mai mulți dintre ei sunt foarte mulțumiți pentru că pot să vină să își lase hainele aici murdare și să le ia curate, fără să plătească un leu. Eu consider că avem o comunitate de romi curată și am menținut acest program în derulare pentru că nu știu dacă 10-15% dintre ei își permit o mașină proprie de spălat. Aici au posibilitatea și să vină să facă gratuit un duș pentru că avem un angajat care deservește atât spălătoria de haine, cât și centrala care alimentează cu apă caldă baia comunală. Costurile la buget nu sunt cine știe ce pentru că în afară de lemne și de angajatul de aici mai e vorba de 2-3 saci de detergent pe care îi cumpărăm lunar, nefiind vorba de alte cheltuieli”, spune edilul din Baia de Fier.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here