Guvernatorul BNR, la Târgu-Jiu – Mugur Isărescu: „Haideţi să ieşim împreună din criză”

313

isarescuReprezentanţi Băncii Naţionale a României (BNR) au organizat vineri, la Târgu-Jiu, o dezbatere având ca temă principală: rolul băncilor şi al oamenilor de afaceri pentru ieşirea din criza economică.

Dezbaterea a fost condusă de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a venit la Târgu-Jiu însoţit de o parte a consilierilor săi. Întâlnirea organizată la un hotel din municipiu s-a bucurat de prezenţa a peste o sută de participanţi, în general, reprezentanţii din sistemul bancar gorjean, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţele, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai firmelor private din judeţ, ai populaţiei civile şi ai mass-media.

Până la începerea dezbaterii, reprezentanţii mass-media gorjene au putut participa la o conferinţă de presă susţinută de consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu. „Banca Naţională a României a luat o iniţiativă şi anume aceea de a merge în judeţe pentru a lua pulsul economiei. Sigur că vorbeşte şi guvernatorul dar, mai mult, ne dorim să îi auzim pe oamenii locului”, a explicat, la început, consilierul Vasilescu. „Criza economică este o chestiune mai complexă.
Ne putem imagina o sferă sau un cerc. Criza economică are forma unui cerc. La noi se fac însă foarte multe confuzii, adică se confruntă criza cu recesiunea, acesta din urmă fiind doar un segment de cerc. Un alt segment este problema financiară, faptul că a încetinit fluxul de bani. Un alt segment este problema şomajului. Dacă ne ajută Dumnezeu, anul acesta ieşim din recesiune dar şomajul va mai continua dar şi alte aspecte ale crizei. Criza este o sferă sau un cerc, iar recesiunea este o parte, noi aşa ni le imaginăm”, a declarat consilierul Vasilescu.
Acesta le-a vorbit ziariştilor şi despre alte aspecte legate de criză, de cursul valutar şi despre eforturile care trebuie făcute pentru depăşirea acestei perioade. „Iau în calcul (n.r. pentru ieşirea ţării din criză) starea economiei globale. Americanii au reuşit să ducă creşterea economică aproape de cinci şi vedeţi că au încă probleme mari cu şomajul, ei au şase indicatori de măsurare a şomajului”, a completat Vasilescu.
isarescu2Gorjenii, buni plătitori la bancă
Gheorghe Birău, directorul BNR Gorj, prezent şi el la această dezbatere a declarat că în judeţul nostru nu există probleme bancare deosebite, însă, există, ca peste tot, criză şi şomaj. Acesta a făcut public, de mai multe ori, că cetăţenii judeţului nostru sunt, în general, buni plătitori la bancă, dovadă că Gorjul nu se află în topul judeţelor rău-platnice, la acest capitol, întocmit la nivel naţional. „S-a organizat o întâlnire a guvernatorului Mugur Isărescu şi a consilierilor săi cu mediul de afaceri din Gorj şi cu băncile, în scopul detectării problemelor care există la nivelul microeconomic şi al soluţiilor pe care oamenii de afaceri şi băncile le întrevăd pentru o ieşire cât mai rapidă din criza economică şi financiară. În mod sigur, discuţiile care vor avea loc vor scoate în evidenţă şi propunerile pe care oamenii de afaceri le vor face în funcţie de ce întâmpină dânşii în activitatea lor curentă, şi, probabil, toate aceste soluţii vor fi analizate şi luate în calcul pentru nişte măsuri, în perioada imediat următoare care să uşureze efortul economic pentru ieşirea din criză”, a declarat, înaintea dezbaterii, Gheorghe Birău, directorul BNR Gorj.
foto 061Parteneriat pentru ieşirea din criză
Guvernatorul Mugurel Isărescu a iniţiat dezbaterea de vineri abia după ce a salutat persoanele prezente la întâlnirea programată de reprezentanţii BNR. Acesta a purtat mici discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, cu afaceriştii locali, cu reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi cu cei ai Complexului Energetic Rovinari. Isărescu le-a recomandat celor prezenţi să facă tot posibilul să facă piaţa să funcţioneze şi să meargă mai bine şi chiar a lansat îndemnul: „Haideţi să ieşim împreună din criză”!
Guvernatorul a anunţat, de asemenea, că vrea să realizeze la nivelul sucursalelor BNR, anumite „centre deliberative locale a celor care formează pieţele: autorităţi, fisc, mass-media, oameni de afaceri”.
Pe baza celor declarate de Isărescu, aceste centre ar urma să funcţioneze cât mai repede la Târgu-Jiu şi în sediile BNR din ţară. În cadrul dezbaterii au luat cuvântul şi oamenii de afaceri din Gorj, unul dintre cei care a entuziasmat publicul fiind directorul SC Artego SA, Viorel David.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here