Europarlamentarul PC, Maria Grapini, a intervenit în plenul Parlamentului European, în prezenţa comisarului pentru muncă şi protecţie socială, Marianne Thyssen, cerând guvernelor UE să reglementeze corect realaţiile de muncă. Plenul PE a abordat subiectul ridicat de Comisia juridică, referitor de dreptul la grevă al salariaţilor.
Europarlamentarul roman, care deţine şi un cabinet europarlamentar în Gorj a susţinut că, la rândul lor, salariaţii trebuie să înţeleagă că fără angajatori nu pot avea locuri de muncă, dar asta nu înseamnă să accepte compromisuri. “Nu trebuie să accepte să lucreze la, negru, fără contract, trebuie sa vorbească ! ! Legislaţia trebuie să fie echilibrată, să asigure respectarea drepturilor lucrătorilor, dar să nu încurajeze nemunca şi indisciplina”, a adaugat Maria Grapini.
Europarlamentarul a susţinut şi că, la rândul lor, salariaţii trebuie să înţeleagă că fără angajatori nu pot avea locuri de muncă, dar asta nu înseamnă sa accepte compromisuri. “Nu trebuie să accepte să lucreze la negru, fără contract, trebuie să vorbească. Legislaţia trebuie să fie echilibrată, să asigure respectarea drepturilor lucrătorilor, dar să nu încurajeze nemunca şi indisciplina”, a mai adăugat Grapini.
Pe de altă parte, demnitarul român afirmă că, dreptul la grevă este un drept consfinţit de legislaţia Organizaţiei Internationale a Muncii şi nu înţelege de ce, de multe ori, se vorbeşte de “lupta” dintre salariaţi şi angajatori. “Eu susţin că trebuie să înlocuim “lupta” cu “ dialogul” între părţi, pentru că nimeni nu are interesul să se ajungă la grevă, pentru că o grevă aduce pierderi atât angajaţilor, cât si angajatorilor”, a pledat Maria Grapini.
La rândul lor, guvernele naţionale au obligaţia să reglementeze coerent, neinterpretabil relaţiile de muncă.
Responsabilitatea socială este a angajatorilor, iar salariaţii trebuie să înţeleagă nevoia de performanţă şi disciplină, a mai spus Grapini în intervenţia sa din plenul PE.
Anamaria Stoica