Graficul lucrărilor agricole în luna februarie 2014

395

Se mai află, pe ici – pe colea, unii care să afirme nonșalant că nu-i deloc grea activitatea de fermier, e de fapt o bagatelă, căci se desfășoară de mii de ani.
Sancta simplicita – cât de neștiutori în ale agricultorii trebuie să fie ca să afirme liber așa ceva! Această activitate este cât se poate de dificilă, de complicată și de acaparantă dacă vrem ca roadele ei să fie îndestulătoare, gustoase și profitabile economic (asta ca să nu uităm că trăim în economie de piață), ba chiar să producă și disponibilități pentru comercializare. Spre edificare că așa stau lucrurile citiți cu atenție graficul acestor lucrări pentru luna februarie 2014.
Mai întâi efectuați lucrările restante din luna ianiarie și apoi,

În sectorul vegetal:
În cultura plantelor de câmp:
a) – fertilizarea fazială cu îngrășăminte chimice administrate la suprafață a culturilor de grâu, triticale sau orz. Recomandăm utilizarea îngrășămintelor complexe cu două elemente, azot (N) și fosfor (P) sau chiar cu trei elemente, azot (N), fosfor (P) și potasiu (K) în compoziția cărora azotul să fie în proporție cel puțin egală cu fosforul. Aceste produse se pot folosi în doze de 200 – 400 kg produs comercial/ha. Se mai poate folosi în doză de 100 – 150 kg/ha azotat de amoniu sau chiar uree. Pe terenurile șes, plane, fără risc de scurgere la suprafață a apei din precipitații, fertilizarea este bine să se facă chiar peste zăpadă, căci aceasta asigură dizolvarea îngrășămintelor și un mai ușor acces al plantelor la elementele nutritive. Pe terenurile în pantă această lucrarea se efectuează numai când terenul s-a zvântat și nu este pericol de îngropare a plantelor în sol și de asemenea trebuie ca pe frunzele culturilor să nu fie picături de rouă, căci facilitează lipirea granulelor de îngrășământ pe frunze și distrugerea acestora. Acest lucru se constată ușor prin trecerea dosului palmei peste frunze și dacă acesta se umectează se amână lucrarea până la zvântarea plantelor. De regulă lucrarea se face după ora 10 a m. Nu pierdeți din vedere că în Gorj primăverile sunt ploioase, așa că nu risipiți intervalele de timp favorabile acestei lucrări. De asemenea, nu vă scumpiți la bani, căci prețul complexelor nu este chiar dublu decât al îngrășămintelor simple numai cu azot însă 100 kg îngrășăminte complexe aduc sigur un spor de recoltă mai mult decât dublu față de cantitatea similară de îngrășăminte simple cu azot.
b) – arătura de iarnă pe suprafețele destinate însămânțărilor de primăvară și rămasă neefectuată din toamnă căci cu cât ne apropiem de primăvară cu atât valoarea acestei lucrări descrește. Să nu uităm că arătura asigură 30% din volumul și calitatea recoltelor. Lucrarea se face mai la suprafață decât toamna, adică la o adâncime de 18 – 20 cm și fără grapă stelată pentru a permite pătrunderea acesteia de îngheț și dezgheț. Atenție la încorporarea corectă a resturilor vegetale.
În legumicultură se vor pregăti solariile și răsadnițele pentru încălzit în vederea semănării  răsadurile și apoi de plantat culturile timpurii.
În pomicultură se vor efectua tăierile tehnologice precum și tratamentele de iarnă (atunci când temperatura aerului este de peste 10 grade Celsius), senin, fără vânt și mai ales fără zăpadă pe ramuri cu uleiuri horticole sau sulfat de cupru în concentrație de 3% netamponat cu var (așa numita zeamă albastră). Se va face îmbăierea completă a plantelor pornind tratamentul de la vârf spre sol. Nu uitați să adăugați în soluți 0,2% aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahăr la 10 litri de soluție pentru a asigura o bună aderență a soluției pe ramuri. Pomii tineri, neintrați pe rod, nu se tratează acum, ci numai în vegetație, la avertizare.
În viticultură se fac tăierile tehnologice, scoaterea caoardelor tăiate din vie. Procedați simultan și la legarea coardelor de rod pe materialul de susținere. Tăierea timpurie a viei asigură   evitarea pierderilor de sevă prin plâns, pornirea timpurie în vegetație  deci posibilitatea acumulării unei mai mari cantități de zaharuri în struguri și coarde pentru o mai mare rezistență a plantelor la iernat. Desigur există și reversul medaliei în sensul că lăstarii mai timpurii pot fi afectați de înghețurile târzii de primăvară dar este foarte puțin probabil ca aceasta să se producă în Gorj. Imaginați-vă ce se poate întâmpla cu restul țării într-o asemenea situație.

În sectorul zootehnic:
În fermele de bovine se vor continua activitățile cotidiene ca și până acum.
În fermele de ovine și caprine trebuie acordată atenție sporită fătărilor și protecției mieilor și iezilor împotriva gerului și precipitațiilor. Se va asigura tainul de mălai sau concentrate și fân de cea mai bună calitate mielor și iezilor în vârstă de peste 10 zile.
În fermele de porcine se va continua activitatea cotidiană cu grijă deosebită pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra frigului și intemperiilor știut fiind că această specie este destul de sensibilă la factorii climatici. Se va spori așternutul de paie și se vor astupa toate golurile din adăposturi spre a evita curenții de aer care pot ușor îmbolnăvi animalele.
În fermele de păsări – mă refer la cele gospodărești – se va continua activitatea cotidiană cu un spor de preocupare la protejarea păsărilor contra frigului și a intemperiilor.
În stupine se va verifica, atunci când temperatura permite, rezerva de hrană a familiilor și se va completa cu turte de zahăr apicol sau siropuri. De asemenea se urmărește ca urdinișurile să nu fie astupate de zăpadă, căci aceasta poate duce la moartea prin asfixiere a albinelor.
Acest grafic de blucrări agricole se adresează micilor fermieri, gospodăriilor agricole familiale care de fapt reprezintă aproape totalitatea exploatațiilor agricole gorjene.
Ing. Ion Velici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here