Gorjul mai are un muzeu la Curtişoara

423

Picture 016Sărbătoare mare ieri la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara. Oameni de cultură gorjeni şi oficialităţi locale au participat marţi la inaugurarea Casei-muzeu „Domnica Trop”.

Colecţia de patrimoniu a Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtişoara s-a îmbogăţit ieri cu o nouă „instituţie de mare valoare naţională”. În prezenţa mai multor oameni de cultură, oficialităţi locale şi interpreţi de muzică populară, a fost inaugurată Casa-muzeu „Domnica Trop”. La eveniment a fost prezentă şi îndrăgita artistă mehedinţeană, însoţită de soţul, cele trei fiice şi nepoţii săi.

Un vis care a prins viaţă

Acest proiect a fost iniţiat în urmă cu mai bine de două luni, de către directorul Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, şi de Dorin Brozbă. Potrivit acestuia din urmă, ridicarea acestei Case-muzeu reprezintă un vis mai vechi ce a prins ieri viaţă, graţie eforturilor tuturor celor implicaţi în proiect: “Iată că un mai vechi vis al nostru, acela de a avea aici, la Curtişoara, încă o instituţie de mare valoare naţională, de promovare a folclorului românesc autentic, a prins viaţă astăzi, 20 septembrie, care se adaugă unui alt şir de evenimente deosebite petrecute în Gorj în ultimii ani. Este o zi mare pentru Gorj, pentru folclorul românesc şi este o cinste să o avem lângă noi pe mama Domnica Trop. Este un lucru extraordinar că oamenii din Muzeul Judeţean au lucrat zi şi noapte trei săptămâni pentru ca noi să putem inaugura astăzi această instituţie”, a spus Dorin Brozbă. Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, ideea realizării acestei case-muzeu a venit după participarea Domnicăi Trop la lansarea filmului documentar „Muzeul Curtişoara – faima turismului gorjean”, lansare în cadrul căreia interpreta a susţinut un scurt recital”. “Ideea acestei case-muzeu, care de astăzi poate fi vizitată de turiştii din întreaga lume, ne-a venit pe 1 iunie, când mama Domnica Trop ne-a onorat cu prezenţa la lansarea filmului nostru documentar: „Muzeul Curtişoara – faima turismului gorjean”. Împreună cu domnul director Hortopan ne-am gândit că ar fi bine să facem acest lucru aici, pe teritoriul Gorjului”, a explicat Dorin Brozbă, adăugând că au fost sprijiniţi în realizarea acestui proiect şi de Consiliul Judeţean Gorj: “Propunerea domnului Hortopan către domnul Ion Călinoiu a fost una deosebită, acesta şi-a dat avizul şi iată că în numai două luni de zile am reuşit să facem această instituţie deosebită”.

Spectacol de muzică populară în curtea Casei-muzeu

Bineînţeles că un astfel de eveniment nu putea decurge fără muzică populară, fără interpreţi care să-i încânte pe cei prezenţi cu talentul lor. Astfel, cei care au trecut ieri pe la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara au avut încă o dată ocazia să o asculte pe Domnica Trop interpretând melodii apreciate de publicul din întreaga ţară, dar şi alţi interpreţi de muzică populară din Gorj sau tinere talente aflate la început de drum. Roxana Croitoru, Luciana Ene, Luiza Ciudin şi Maria Băndoiu sunt doar câteva dintre invitatele care au încântat spectatorii cu glasurile lor.

R.L.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here