Gorjul, loc important pe harta restanţierilor la bănci

492

Gorjenii au restanţe enorme la bănci din cauza creditelor contractate! Conform ultimelor statistici ale Băncii Naţionale a României (BNR), în septembrie aceştia figurau cu valori puţin mai scăzute faţă de luna precedentă, şi, totuşi, pronosticurile pentru finele anului nu sunt deloc de neglijat.

Potrivit cifrelor oficiale, în august gorjenii aveau credite în lei în valoare de 1.878,8 de milioane de lei şi în valută de 586,2 de milioane. În septembrie, situaţia nu a mai stat la fel, cifrele fiind uşor scăzute la creditele în lei şi la cele în valută, adică de 1.860,7 milioane la cele în lei şi cele în valută cumulau 581,5 milioane. La polul opus, de la o lună la alta au crescut restanţele, care în septembrie erau puţin peste 115 milioane de lei, iar în luna anterioară valoarea datoriilor erau de 121,9 milioane de lei. Ponderea cea mai mare o au creditele de consum achitate la zi care în septembrie au atins pragul de 607,5 milioane de lei, iar cu o lună înainte statistica arăta 603,4 milioane lei.
Tot în septembrie, depozitele gorjenilor în bănci se cifrau la circa 1.011,7 milioane de lei. Cele în moneda naţională depăşeau 908 milioane de lei, iar cei care au ales să strângă economii în valută au adunat în depozite circa 203 milioane de lei. Partea populaţiei depăşeşte 198 milioane, iar restul erau ai societăţilor comerciale.
Chiar dacă au renunţat să se mai împrumute la fel de mult, creditele luate cu ani în urmă i-au făcut pe mulţi gorjeni să intre în colaps economic, acumulând datorii semnificative. Din fericire, faţă de alte judeţe care au restanţe mult mai mari la instituţiile de creditare, judeţul nostru stă relativ bine, nefiind în topul judeţelor cu cele mai mari datorii către bănci, ci situându-se undeva la mijloc.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here