Gorjul, gazda Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice

703

Zilele acestea, județul Gorj este gazda unui eveniment important – cea de-a cincizecea ediție a Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice. Zeci de arheologi din întreaga țară vor fi prezenți cu această ocazie la Târgu-Jiu pentru a discuta despre descoperirile făcute în urma cercetărilor efectuate pe parcursul anului trecut.

În perioada 25-27 mai 2016, Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” este gazda celei de-a cincizecea ediţii a Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice, cel mai important şi de tradiţie eveniment ştiinţific din domeniul arheologiei la nivel naţional. Evenimentul reuneşte peste 180 de arheologi din toată ţara şi reprezentanţi cu atribuţii în domeniul protejării patrimoniului arheologic din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai serviciilor deconcentrate din Ministerul Culturii. “Județul Gorj are fericita ocazie de a fi gazda unui eveniment deosebit de important, unui eveniment național. Găzduim cea de-a 50-a Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice. (…) Evenimentul va avea loc în perioada 25 – 27 ale lunii. (…) Este, pentru noi, acest eveniment deosebit de important pentru că faptul că suntem un județ cotat cu multe și multe lucruri pe care trebuie să le descopere arheologii. (…) În mai toate localitățile sunt șantiere deschise, încep șantiere și pentru asta am zis că suntem hotărâți să găzduim acest eveniment”, a declarat Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj. “Este o ediție aniversară, deoarece se împlinesc 50 de ani de cercetări arheologice sistematice și preventiv de salvare în România. Este un proiect inițiat de către Muzeul Județean Gorj, beneficiind și de sprijinul Bibliotecii Județene «Christian Tell»; amândouă instituțiile sunt sub patronajul Ministerului Culturii și Consiliului Județean Gorj. Sesiunea este structurată pe patru secțiuni. Este vorba de preistorie, epoca fierului, civilizație greco-romană și civilizație medievală. Toate se vor desfășura în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din strada Geneva, nr. 8. (…) Tot în cadrul sesiunii de rapoarte arheologice vor fi organizate și lansări de cataloage (…) și mese rotunde despre legislația în domeniul patrimoniului arheologic”, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj. “Pentru Biblioteca Județeană «Christian Tell» a fost o bucurie să se alăture organizării Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice, asta pentru a-și îndeplini misiunea sa de bibliotecă cu caracter enciclopedic. Pe lângă festivaluri literare, era momentul să ne alăturăm și unei activități care pune în evidență cercetarea științifică, cercetarea arheologică în speță. (…) În acest fel considerăm că o să facem să ajungă la publicul nostru această informație pentru că arheologia are un rol foarte important. Deși mai puțin cunoscută, ea ne ajută să reconstituim trecutul atunci când izvoarele istorice nu permit acest lucru”, a spus și Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Județene “Christian Tell” Gorj.

COPERTA CCA_2016_V.2Rezultatele cercetărilor arheologice din 2015, principalul subiect de discuție
Principalul obiectiv al acestei sesiuni de rapoarte este popularizarea şi comunicarea rezultatelor cercetărilor arheologice realizate în anul precedent. “Ministerului Culturii îi revine onoarea și obligația legală de a organiza anual Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice. Este cel mai important și de tradiție eveniment din domeniul cercetării arheologice din România. Se organizează anual în parteneriat cu muzeele județene. Remarc organizarea impecabilă a acestei sesiuni anul acesta la Târgu-Jiu și adresez un cuvânt de salut și mulțumiri partenerilor noștri, Muzeul Județean, Consiliul Județean și Biblioteca Județeană, care au contribuit substanțial la buna organizare a acestui eveniment. Ca principiu, sesiunea își propune să prezinte public rezultatele cercetărilor arheologice din anul precedent. Anul trecut au avut loc peste 1000 de cercetări arheologice și o bună parte din rezultatele acestora vor fi prezentate în cursul acestor zile la Târgu-Jiu”, a declarat Emilian Gămureac, directorul Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii. Pe parcursul derulării lucrărilor Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice vor fi eliberate și autorizaţii sistematice pentru anul 2016. De asemenea, vor avea loc lansări de carte, mese rotunde pe teme de arheologie, deplasări documentare în punctele de interes arheologic şi istoric din județul Gorj.

expo caseta (1)Vestigiile istorice descoperite pe centura municipiului Târgu-Jiu, în expoziție
Tot în cadrul Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice a fost vernisată, ieri după-amiază, la Muzeul Județean Gorj, și expoziția “Locuri. Oameni. Lucruri. ARHEOGORJ”, expoziție în cadrul căreia vor putea fi admirate numeroase vestigii descoperite în urma săpăturilor efectuate pe varianta ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu. “Expoziția pe care o vernisăm astăzi se numește «Locuri, oameni și lucruri» – locurile care s-au cercetat, oamenii care au trăit atunci și care au săpat acum și lucrurile care s-au găsit și care se regăsesc în expoziție. Această expoziție valorifică toate cercetările arheologice efectuate pe varianta ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu. Este o expoziție atractivă care reconstituie un crâmpei din istoria acestor locuri”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.

expo caseta (2)În cadrul acestei expoziții au fost reunite vestigii istorice ce datează din etape distincte de locuire umană şi care au fost descoperite în şase situri de pe raza localităţilor Drăgoeni, Curtişoara, Romaneşti: situl nr. 1 Drăgoieni “Ferma 3”, situl nr. 2 Drăgoieni “Stația de asfalt”, situl nr. 3 Curtișoara “Sub podurile mici”, situl nr. 4 Curtișoara “Lunca Iezurenilor”, situl nr. 5 Curtișoara “Lunca Iezurenilor” și situl nr. 6 Romanești “Lunca Romanești”. “Această expoziție (…) încheie un ciclu, un ciclu care a început cu o săpătură arheologică destul de complicată din toate punctele de vedere – uman, material. (…) Este vorba despre locuri, cele șase sit-uri arheologice cercetate de noi, satele din trecut uitate și regăsite. Încercăm să le aducem astăzi în atenția publicului gorjean”, a precizat Daniel Sana, coordonator științific al șantierului arheologic de pe varianta ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here