Gorjul ca lumea – Cine n-are primari buni, nu are nici parcări!

647

Picture 002Avantajele Târgu-Jiului, în comparaţie cu alte aşezări, sunt multe. Urbea de pe Jii a avut şi are primari adevăraţi. Nu mă gândesc doar la actualul primar, Florin Cârciumaru, ale cărui realizări se văd. Iar unele se vor vedea peste puţină vreme ori chiar peste ani. Deşi chiar domnia sa mai greşeşte! Dar, vorbind despre parcări, nici la acest capitol nu stă prea rău Târgu-Jiul.
În loc de parcare, cârciumă mai mare!
Fără a fi un municipiu aglomerat, chiar lângă Piaţa Mare ar fi trebuit să se construiască o parcare supraterană. Din păcate, zvonul nu se confirmă.

Deşi de acolo a fost mutat inclusiv un chioşc al RODIPET, în franciză cu Tatiana Vişan, rămasă fără loc de muncă, şi care a bătut drumurile primăriei, spre a nu rămâne pe drumuri, prin audienţe la edilul şef Florin Cârciumaru. Situaţia este cu totul alta. Se extinde spaţiul comercial, al cârciumei din Piaţa Mare, aparţinând SC VIAGIO SRL şi SC VILOMAR COMPREST SRL. Cum s-ar zice, mai multă băutură şi mai puţină cultură!

Omagiu lui Vasile Lascăr!
Tot Târgu-Jiul a mai avut un primar aşa de mare, pe Vasile Lascăr, încât l-a propulsat în Parlamentul Ţării Româneşti de la acea vreme, iar apoi a fost ales primar al Bucureştilor. Se zice că actuala structură a străzilor ar fi fost croită încă din secolul 19, pe vremea când Vasile Lascăr gospodărea Târgu Jiul. Ce-i drept, aşa de mare a rămas Vasile Lascăr în istorie că, deşi a deţinut inclusiv portofoliul ministerului administraţiei şi internelor din acele timpuri, fiind cel care-a gândit şi primele legi ale administraţiei publice locale din România, nici comuniştii nu l-au dat jos de pe soclul statuii ridicată la Bucureşti, pe strada care-i poartă astăzi numele.
Ce mai, există primari hărăziţi de Dumnezeu pentru această misie. Vasile Lascăr şi-a lăsat amprenta asupra oraşului capitală a Gorjului, a modernizat şi Capitala Ţării Româneşti. Cine doreşte mai multe amănunte interesante despre viaţa şi faptele marelui primar gorjean de Târgu-Jiu şi de Bucureşti, care a fost Vasile Lascăr, poate citi excelenta carte a regretatului gazetar şi realizator de televiziune – inegalabilul şi generosul Tudor Berca, realizată împreună cu colegul nostru Sorin Băleanu, intitulată „Personalităţi gorjene de ieri şi de azi”.
N-ar fi exclus ca, peste ani, şi Târgu-Jiul să aibă semne clare ale amprentei pe care-o lasă şi o va mai lăsa asupra sa edilul actual, Florin Cârciumaru. Edil încă tânăr, doar la al doilea mandat şi care-şi poate corija eventualele greşeli omeneşti.
În loc de relaxare, nervi şi hipertensiune!
Pornisem de le ideea parcărilor, întrucât a trecut pragul redacţiei un cititor abonat la Gorjeanul, Constantin Purec. Supărat, pe bună dreptate, pe un poliţist din Săcelu. Acolo, se duc oameni de toate vârstele să-şi caute de unele beteşuguri. Ca pensionar, merge, şi parchează maşina pe unde poate. La revenirea de la plajă, domnul Purec rămâne perplex. Găseşte pe parbriz o atenţionare de a se prezenta la Poliţia Săcelu. Nu tu avertismente, ci direct amendat cu 120 de lei şi două puncte minus. Omul venise pentru tratament şi relaxare. De unde să ştie că un zelos poliţist – agentul Rădescu – aplică legile circulaţiei aiurea. Că dacă ar fi existat vreun loc de parcare, cât de cât, prin ceea ce se numeşte staţiunea Băile Săcelu, ai mai zice. Dar, la Săcelu, parcări nu sunt. Doar poliţişti puşi pe rele. Şi nea Costică Purec nu vrea să dea şpagă şi pace! De aceea, plăteşte amenzi. Se alege, în schimb, ca pensionar, cu tensiune crescută, glicemie şi diabet cât cuprinde şi este gata să dea ortul popii. Spre a face economii statului. Ca în vremea împuşcatului, nici nu mai este nevoie să-i pună cineva ceva în pensie!
Primarul cu Dosar penal se răzbună prin amenzi!
E drept, şi la Săcelu există primari. Care-ar trebui să facă şi ei ceva. Aş, ţi-ai găsit. Spre ghinionul celor din Săcelu, dar mai ales al turiştilor, primarii din Săcelu sunt la fel ca poliţiştii. Nu fac nimic, dar amendează. Din ’90 încoace, săcelenii n-au avut un primar mai de Doamne ajută! Precedentul primar a intrat un pic la zdup. Nici cel de-acum nu pare mai breaz! Că şi actualul primar, Ion Voica, el însuşi unul certat cu legea, nu ştie decât să dea amenzi. Cui poate!
C-aşa-i, la noi, în Gorj. Dar, mă întreb? Cine l-a ales pe primar? Nu oamenii? Că turiştii, în nici un caz!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here