Gorjul–un atelier al artelor vizuale – GORJFEST 2009

462

gorjfest 2 - 1Între 18 – 27 octombrie ac., s-a desfăşurat în Gorj, în organizarea Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, a patra ediţie a Taberei Internaţionale de Arte Vizuale GORJFEST, director al

acestui program fiind cunoscutul şi neobositul artist fotograf Teodor Dădălău. La această întâlnire dedicată creaţiei artelor plastice – prin sculptură mică, grafică, pictură, ori prin fotografie artistică, au participat 42 de artişti, dintre aceştia 9 reprezentând cultura din patru continente, ţări ca – Argentina, Columbia, Canada, Elveţia Belgia, Franţa, Italia, ceilalţi creatori fiind din România. Participanţii la tabără au avut ocazia să admire frumosul peisaj al Gorjului şi să se inspire în realizarea lucrărilor din ambientul natural şi social al judeţului nostru prin vizitarea localităţilor Săcelu, Crasna, Novaci, Baia de Fier, Turceni, Mătăsari, Peştişani, Hobiţa, Tismana, Strâmba, o escală fiind făcută chiar şi la Horezu, Rm.Vâlcea.

După festivitatea de deschidere a Taberei ţinută la Consiliul Judeţean, în Sala Maură, ocazie de întâmpinare a artiştilor participanţi de către oficialităţi ale administraţiei Judeţului Gorj şi ale Municipiului Târgu-Jiu şi bineînţeles de reprezentanţi ai instituţiilor care au contribuit la organizarea acestui eveniment de anvergură, încă din prima zi s-a pornit la muncă. Artiştii invitaţi au fost împărţiţi în mai multe grupuri, fiecare având incluşi pictori, graficieni şi fotografi, deplasându-se în zonele deja stabilite, sculptorii având rezervat atelierul pus la dispoziţie cu bună voinţă de sculptorul Ilie Alexandru din Târgu-Jiu.
Îtrofee gorjfest - 3n afară de incidentul petrecut la Săcelu, unde artiştii găzduiţi timp de trei zile la Hotelul „Minerul”, al Bazei de Tratament, Primarul localităţii ordonând întreruperea alimentării cu apă, neluând în seamă nici măcar faptul, altfel motiv de mândrie, că în Săcelu se aflau personalităţi artistice, nu numai române dar şi străine, trecând deci peste acest impediment totul a decurs conform programului stabilit. Proasta impresie creată la Săcelu a fost cumva dată uitării printr-un frumos spectacol oferit de membrii Ansablului folcloric „Maria Apostol” din Runcu, aceştia oferindu-le cadouri participanţilor la tabără reprezentând obiecte de artizanat specifice Gorjului. De remarcat în numele ospitalităţii gorjene mesele oferite artiştilor de către primari Constantin Mihuţescu, din Baia de Fier, Viorel Mihai Mazilu, la Casa de cultură din Târgu Cărbuneşti şi Ion Gruiescu din Negomir. În penultima zi a taberei, când participanţii au fost ospătaţi cu mâncăruri tradiţionale în gospodăria lui Nicolae Gruiescu din Sohodol acesta servindu-le artiştilor plastici un meniu compus din ciorbă de fasole cu afumături, tocăniţă „ca la mama acasă” şi gogoşi pe săturate, seara participanţii la tabără învârtindu-se pe lângă un berbec la proţap, degustarea ajutată din belşug cu palincă şi vin şi castane fierte. Faptul inedit al acestei tabere poate fi considerat logodna, binecuvântată de preotul din Sohodol în curtea cetăţeanului amintit, a doi tineri artişti Ana Maria Negară şi Cristian Ungureanu, ei promiţând că vor face şi cununia religioasă în acelaşi loc într-o ediţie viitoare a taberei. Pentru că o astfel de manifestare culturală, de o asemenea amploare implică şi un efort financiar considerabil, trebuie specificat aportul oferit de Consiliul Judeţean Gorj, de Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, de contribuţia majoră a Fundaţiei „Ion Bălan” şi de asemenea de către Asociaţia culturală „Reuşim împreună”, USMO, Sindicatul Mine –Energie Jilţ, Turceni şi Clubul Sportiv „Minerul Jilţ” din Mătăsari.
Şi pentru că roadele unei munci bune se vede la sfârşit, luni, 26 octombrie 2009, cu ocazia închiderii festive a taberei, s-a organizat, la Muzeul Judeţean o impresionantă expoziţie de artă cu cele 53 de lucrări executate în cadrul Taberei de arte vizuale de la cea de a XX-a ediţie a GORJFESTULUI, acestora alăturându-se lucrările unei expoziţii itinerante de artă plastică modernă, reunind astfel în acelaşi spaţiu creaţia aproximativ a 100 artişti plastici. „Este cea mai mare expoziţie de acest gen organizată până acum la Târgu Jiu, iar pentru că o bună parte dintre cei care au expus sunt aromâni, la vernisaj au fost prezenţi şi membri ai Grupului folcloric „Glasul Pindului” aparţinând Comunităţii Aromânilor din România”, a precizat coordonatorul taberei, artistul fotograf Teodor Dădălău.
Festivitatea de încheiere, moderată de Ion Cepoi, director al CJCPCT Gorj, a prilejuit acordarea pentru participanţii la GORJFEST 2009 de diplome de excelenţă şi a peste 50 de trofee. Au fost prezenţi la acest vernisaj Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, Subprefectul de Gorj, Marcel Romanescu, Dumitru Hortopan, director al Muzeului „Alexandru Ştefulescu”, Alexandra Andrei, director al Bibliotecii „Christian Tell”, cea care a asigurat traducerea alocuţiunilor rostite de invitaţii străini, numeroşi oameni de cultură din Gorj şi din mass-media.
Pentru profesionalismul si contribuţia deosebită la promovarea culturii gorjene lui Teodor Dădălău i-a fost înmânată insigna şi medalia aniversară a Sărbătoririi a 145 de ani de administraţie publică modernă în Gorj, medalie care a luat drumul Argentinei, Teodor Dădălău oferind-o pictorului Bernando Neumann, într-un fel şi reprezentând şi o parte oficială a culturii argentiniene, ca membru al Academiei de Arte din această ţară, el declarându-şi dorinţa de înmulţire a schimburilor culturale între România şi Argentina, împreună cu Neumann aflându-se şi pictoriţa Silvine Sisterha, tot din respectiva ţară Sud-Americană.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here