Gorjenii nu se înghesuie să îşi vaccineze fetiţele anti HPV

415
Doar 80 de fetiţe din Gorj vor fi vaccinate contra cancerului de col uterin. Cel puţin în prezent acesta este numărul celor care şi-au dat acordul să li se facă vaccinul, deşi în judeţul nostru au ajuns nu mai puţin de şapte mii de doze.

Vaccinul anti HPV este unul destul de controversat la noi în ţară, fiind considerat, de către unii părinţi, drept periculos pentru fetiţele lor. În judeţul nostru au venit, până în prezent, de la Ministerul Sănătăţii, şapte mii de doze. Numărul acestora ar putea fi suplimentat, la nevoie. Acest lucru nu este, însă, probabil, pentru că până acum doar 80 de familii şi-au dat acordul ca fiicele lor să facă acest vaccin. „La noi a început de joi distribuirea. Ştiu că până acum sunt 80 de fetiţe cărora li se va administra vaccinul”, a declarat Cătălin Manciu, director coordonator adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Fetele vor fi vaccinate în această perioadă cu prima doză din vaccin, urmând ca în lunile ianuarie şi mai anul viitor, să li se administreze şi dozele cu numărul doi şi trei.
Vaccinarea nu este obligatorie
Fetiţele vor fi vaccinate de către medicul şcolar sau de către medicul de familie care merge la Direcţia de Sănătate Publică cu o listă, pentru a solicita dozele necesare. Înainte de vaccinare, fiecare elevă va fi evaluată de către medicul vaccinator, iar ulterior administrării injecţiei va fi supravegheată timp de 15 minute. Potrivit dr. Cristian – Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, “Vaccinarea adolescentelor împotriva HPV şi screening-ul periodic prin testul Babeş-Papanicolau, pot preveni 94% din cazurile de cancer de col uterin. În fiecare an, peste 40.000 de românce au diagnosticul cancer de col uterin. La peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual, se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer”. Vaccinarea contra HPV nu este obligatorie dar, de această dată, nu se mai solicită aviz scris din partea părinţilor. Totuşi, dacă aceştia nu sunt de accord, pot anunţa acest lucru.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here