GORJENII ÎNVESELESC BANATUL

485

275 de ani de la venirea bulgarilor în Banat înseamnă foarte mult, dacă ne gândim din punct de vedere istoric, cum au convieţuit alături de români, alături de maghiari, de germani şi de sârbi şi alături de alte naţionalităţi din Banat.

Este adevărat că bulgarii din Banat reprezintă un exemplu de convieţuire pentru foarte multe minorităţi. Sunt loiali ţării în care s-au născut, sunt mândrii ca sunt de origine bulgară, contribuie la dezvoltarea regiunii în care locuiesc şi sunt activi în dezvoltarea relaţiilor româno-bulgare.
Aceste relaţii între România şi Bulgaria sunt foarte bune în prezent, existând multe oraşe din România înfrăţite cu oraşe din Bulgaria un exemplu ar fi înfrăţirea oraşelor Târgu Jiu cu Yambol care a avut loc în noiembrie 2004.
Există multe exemple de apropiere între cele două oraşe, dar tema pe care aş dori ca cititorului să-i rămână în minte ar fi următoarea ,,GORJENII PROMOVEAZĂ IMAGINEA ROMÂNIEI ÎN LUME,,. Un astfel de exemplu este şi modestul gorjean – Ştefan Popescu – cunoscut deja în Bulgaria ca ,,omul care cântă la toate găurile” <instrumentele şi pseudoinstrumentele la care cântă sunt creaţiile lui>.
Domnul deputat Niculae Mircovici care îndeplineşte funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor şi este preşedintele Uniunii Bulgare din Banat-România aflând că la Festivalul,,KUICERLANDIA” din Yambol, anul acesta, Ştefan Popescu a reuşit să capteze atenţia tuturor spectatorilor şi mass-mediei prezente, a ţinut să-l invite la sărbătoarea împlinirii a 275 de ani de la venirea bulgarilor în Banat.
Oaspeţii prezenţi în special Hristo Stoicikov şi Valca Balkanska s-au minunat de instrumentele lui Ştefan Popescu, de sunetele naiului, le-a plăcut ciocârlia şi instrumentul denumit „digifonf”, dar totuşi fiind ,,Toma Necrdinciosul” Hristo Stoicikov i-a desfăcut o sticlă de bere lui Ştefan Popescu sperând ca acesta nu va reuşi să cânte la această sticlă. Marca berii n-o dezvăluim, care în limba bulgară înseamnă ceva, dar vă pot spune că sunetele care veneau din sticla cu bere au făcut ca ascultătorii să rămână încremeniţi.
Evenimentul despre care am amintit la început, 275 de ani de la venirea bulgarilor în Banat, s-a desfăşurat de-a lungul a opt zile, începând pe data de 11.08.2013 până pe 18.08.2013.
La Dudeştii Vechi <localitate unde cetăţenii români au origine bulgară în proporţie de 90% i s-a oferit titlul de Cetăţean de Onoare lui Hristo Stoicikov-câştigătorul ,,Balonului de Aur ” în anul 1994. La vremea aceea Hristo juca la FC Barcelona împreună cu Hagi şi Gică Popescu. Valea Balkanska – vestită cântăreaţă de muzică populară a venit din America să participe la eveniment. Valea a fost selectată de către NASA cu un cântec care a fost trimis în cosmos pentru eventuale alte civilizaţii. La acest concurs au participat cunoscuţi cântăreţi din întreaga lume, însă vocea interpretând cântecul ,,IZLEL DELIU HAIDUTIN ” în traducere – A IEŞIT DELIU HAIDUCUL a încurcat programele calculatoarelor de la NASA, iar specialiştii în domeniu au spus că aşa ceva este imposibil.
Cel care a inveselit publicul şi a încins atmosefera a fost gorjeanu Ştefan Popescu. Hristo Stoiskov, dar şi Valea Balkanska, cele două legende vii ale bulgarilor au dorit autografe de la Ştefan Popescu şi să se fotografieze cu el.
La Căminul Cultural din Dudeştii Vechi, mulţi oameni fiind la terasele cu mici şi bere, auzind sunetul naiului lui Ştefan Popescu au intrat, astfel încât, Căminul Cultural devenise neîncăpător. Muzica lui Ştefan Popescu era ca un magnet, oamenii se adunau, iar la sfârşitul interpretării ciocârliei aplauzele au răsunat minute în şir.
La eveniment, de Sfânta Marie, Ştefan Popescu şi Valea Balkanska au încântat bulgarii din Banat, dar şi oaspeţii lor veniţi din toate colţurile lumii, Asociaţia Bulgarilor din Lume fiind prezentă prin liderii săi.
Ziua următoare, pe 16 august, concertul extraordinar al formaţiei PHEONIX, a făcut ca sărbătoarea să fie o reuşită.
La plecare Hristo Stoicikov m-a rugat să-l mai salut încă odată pe Ştefan Popescu, iar Valea Balkanska 1-a invitat în oraşul său natal din Bulgaria să faca împreună un concert.
Gorjeanul Sorin Peneşel care 1-a acompaniat pe Ştefan Popescu a rămas impresionat despre ce a putut să vadă şi încântat că a fost apreciat alături de maestru de legendele vii Valea şi Hristo.
Astfel, gorjenii reuşesc să devină ambasadorii culturali ai României pentru că la eveniment au fost prezenţi jurnalişti din Bulgaria, Serbia şi Ungaria.
Eu închei aici cu speranţa ca gorjenii să nu uite că au fraţi şi surori în Bulgaria la Yambol, la Zavet şi în Regiunea Razgrad.
Această prietenie sper că peste timp să devină tot mai trainică.
Tudor Anghel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here