Gorjenii, învăţaţi cum să se ferească de escroci

386

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj derulează mai multe campanii pentru informarea cetăţenilor cu privire la cele mai bune modalităţi de prevenire a infracţiunilor de înşelăciune.

În ultima perioadă, poliţiştii gorjeni au fost sesizaţi de mai multe persoane care au fost înşelate cu sume mari de bani, sub diferite pretexte care servesc la ajutorarea unei persoane apropiate sau pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi. Oamenii legii atrag atenţia că acestor tipuri de cereri nu trebuie să li se dea curs, deoarece există riscul major ca şi cei care o fac să fie victime ale unei înşelăciuni şi să rămână fără bani. “Infracţiunile de înşelăciune, comise prin metodele “Accidentul”, “Premiul”, “Tras din bani”, “Ghicitul”, “Pomană pentru Regele Cioabă”, se produc pe fondul naivităţii persoanelor, dar şi datorită faptului că autorii profită de emoţia şi starea de tulburare psihică rapidă care se instaurează în psihicul persoanei vătămate când i se aduce la cunoştinţă o situaţie de pericol în care s-ar afla o rudă apropiată sau că este câştigătorul unei sume importante de bani. Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi : traume fizice sau emoţionale, vocea “rudei”/“fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată”, atrag atenţia poliţiştii. Pentru a evita să cadă pradă escrocilor, gorjenii sunt sfătuiţi să verifice orice informaţie prin care li se solicită telefonic să trimită bani prin terţi/mandat poştal/ virament bancar unor rude, să nu ofere niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului, să nu trimită coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist etc.), să nu dea crezare veştilor prin care sunt anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu au participat, deoarece simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu TV, etc.), nu presupune şi înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului, şi să nu achite niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii (plata impozitelor sau a altor taxe aferente premiului se realizează ulterior).

Atenţie la bijuterii
O metodă de înşelăciune folosită cu succes destul de des este “Ghicitul”. Această metodă este folosită cu preponderenţă de către persoane de sex feminin de etnie romă, care, pe motivul că sunt capabile de a prezice diferite aspecte personale privitoare la victimă, reuşesc să capteze atenţia acesteia. Sub pretextul efectuării unor vrăji pozitive, acestea cer bijuteriile persoanelor vătămate, pe care le introduc într-o bucată de material, după care, prin distragerea atenţiei, reuşesc să le substituie cu alte obiecte fără valoare. “Nu vă lăsaţi induşi în eroare prin aceste “oferte” de prezicere a viitorului, asigurare a prosperităţii şi bunăstării familiei. Nu înmânaţi bijuteriile unor persoane, pentru a le “descânta”, fiindcă vor fi substituite cu bijuterii din metal comun”, spun poliţiştii. Aceştia îi mai sfătuiesc pe gorjeni să nu permită accesul unor persoane necunoscute în curte sau în locuinţă şi să nu accepte ofertele tentante de achiziţie sau vânzare bunuri, deoarece riscă să se trezească jefuiţi. În cazul în care sunt martorii unei infracţiuni sau victime ale acesteia, gorjenii sunt sfătuiţi să reţină semnalmentele persoanelor, caracteristicile autoturismului şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here