Gorjenii fără venituri, obligați să plătească 70 lei/lună contribuții pentru sănătate

713

Noul Cod fiscal a modificat procedura privind plata contribuției de sănătate de către persoanele care nu realizează venituri și care nu sunt scutite de plata contribuției prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate prin intermediul unei alte persoane. În Monitorul Oficial de marți, 25 octombrie, a fost publicată procedura de plată a contribuției la sănătate de către persoanele fizice fără venituri ce nu sunt scutite de contribuție prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate.

Potrivit noilor prevederi legale, persoanele fără venituri au avut obligația să plătească contribuția la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim pe economie.
După ultima modificare a prevederilor de la art. 180 din Codul fiscal, plata contribuției la sănătate de către aceste persoane fără venituri, ce se află în sfera contribuției la sănătate, poate fi făcută în două moduri: lunar, prin aplicarea cotei de 5,5% din salariul minim brut pe țară. De exemplu, în luna octombrie 2016, salariul minim brut pe țară este 1250 de lei, asta ar conduce la o plată a contribuției de 69 de lei pe lună; la data la care accesează servicii din sistemul public de sănătate, caz în care contribuția la sănătate se datorează pentru o bază de calcul de 7 x salariul minim brut pe țară. În acest sens, dacă o persoană fizică neasigurată în sistemul de sănătate ar avea nevoie de servicii publice de sănătate, aceasta ar datora la plată suma de 5,5% x 7 x 1250 de lei, respectiv suma de 481 de lei.

Plățile se fac până pe data de 25 a lunii următoare
Noua procedură fiscală impune ca persoana fizică să depună declarația privind modul de plată a contribuției, declarație formular 604 „Declaraţie pentru stabilirea obligaţiilor de plată cu titlu de contribuţie de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal”. În cazul contribuției lunare, plata contribuției trebuie să se realizeze până pe data de 25 a lunii următoare celei la care se referă contribuția.
Dacă persoana fizică plătește doar la momentul accesării serviciilor medicale publice, termenul este la data depunerii declarației – momentul utilizării serviciilor de sănătate publică. În cazul în care în perioada următoare iese din sfera obligației de plată a contribuției, aceasta se depune în termen de 15 zile de la acest eveniment formularul 605 „Cerere de stopare a obligaţiilor de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal”.
Mai trebuie precizat faptul că, în momentul în care o persoană fizică decide să plătească lunar contribuția la sănătate, aceasta are obligația să facă plățile pentru toată perioada prevăzută în formularul 604, dar nu mai puțin de 12 luni.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here