Gorjenii au semnat finanţarea pentru montarea panourilor solare

353

panou_solarDe la 1 iulie de când a devenit eligibil şi pentru persoane fizice programul „Casa Verde” (de înlocuire a sistemelor de încălzire clasice cu unele care utilizează energia solară), un număr de 195 de gorjeni s-au prezentat în vederea aplicării acestui program.

La trei luni de când a devenit eligibil Programul Guvernamental „Casa Verde” pentru persoanele fizice, 195 de cetăţeni ai judeţului s-au prezentat la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj pentru a aplica în acest program. APM Gorj este instituţia intermediară între cetăţenii doritori a se înscrie pentru acest program şi Administraţia Fondului de Mediu (AFM).

Conform Cristinei Merfu, purtător de cuvânt al APM Gorj, majoritatea acestor dosare au fost depuse pentru montarea de panouri solare. Valoarea tuturor celor 195 de dosare este de 1.163.000 de lei. Gorjenii pot aplica pentru trei tipuri de măsuri de finanţare şi tot atâtea sisteme de încălzire. Astfel, se primesc şase mii de lei pentru panourile solare, trei mii de lei pentru centralele pe lemne şi opt mii de lei pentru pompele de căldură.

38 au primit finanţarea

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a verificat deja un număr de 40 de dosare venite de la Gorj, şi pe doar 38 le-au declarat eligibile pentru finanţare, cele două care au fost respinse urmând a fi aprobate după ce beneficiarii vor avea toate actele prevăzute de legislaţia în vigoare la dosar. Din cei 38 de gorjeni eligibili la plată pentru montarea de panouri solare şi acordarea ajutorului guvernamental, doar trei nu au venit la sediul APM Gorj pentru a semna contractele de finanţare. Termenul de prezentare în vederea semnării acestora este de 60 de zile de la data acceptării dosarelor de către AFM, respectiv la 6 septembrie. „Toate persoanele care s-au regăsit pe lista celor treizeci şi opt de dosare acceptate de la Gorj sunt invitaţia la sediul nostru pentru a-şi semna contractele”, a precizat Cristina Merfu.

Conform legislaţiei Programului „Casa Verde”, decontarea gorjenilor care şi-au montat panouri solare se va face după încheierea lucrării, iar banii vor veni direct de la AFM în conturile beneficiarilor, fără a mai trece prin instituţia intermediară, respectiv APM Gorj.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here