Gorjeni din structurile MAI, cu dosare penale pentru corupţie

284

IMG_2436Direcţia Generală Anticorupţie, Biroul Judeţean Anticorupţie (BJA) Gorj a făcut un bilanţ al activităţii pe prima jumătate a anului în curs.

Potrivit reprezentanţilor BJA Gorj, la nivelul instituţiei, din ianuarie şi până în prezent, au fost înregistrate 29 de dosare penale, în care au fost efectuate cercetări faţă de un număr de 37 de persoane, din care 19 sunt personal al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Dintre aceştia din urmă 7 au funcţie de conducere.

Dintre persoanele cercetate 5 au dobândit calitatea procesuală de învinuit, 2 fiind cadre MAI, au transmis reprezentanţii BJA Gorj, care au menţionat că, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut situaţia este mult mai bună. Atunci s-au înregistrat, de altfel, 7 învinuiţi, din care 1 era din cadrul MAI. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, când a fost organizată o acţiune de prindere în flagrant, în anul în curs, au fost organizate 3 acţiuni de prindere în flagrant, toate pentru fapte de corupţie.

11 inculpaţi pentru corupţie

“Cu referire la dosarele instrumentate de DGA Gorj, în prezent sunt inculpate un număr de 11 persoane, din care 5 personal M.A.I., 3 având funcţii de conducere la data inculpării. Două, din ultimele persoane, au deţinut funcţii de conducere în cadrul Instituţiei Prefectului- judeţul Gorj”, se mai arată în comunicatul BJA. De altfel, de la începutul anului 2011 şi până în prezent, instanţele de judecată au pronunţat 9 hotărâri de condamnare în dosarele penale, în care ofiţerii D.G.A. Gorj au fost delegaţi, semnificativ în acest sens fiind cazul col. (r.) Băluş Silviu, fost şef Serviciu Resurse Umane din cadrul IGSU Bucureşti, cpt. Sîrbu Nicu Laurenţiu, fost şef Birou Resurse Umane în cadrul I.S.U. Gorj şi ag.şef de poliţie Popescu Gheorghe, din cadrul Poliţiei or. Novaci, care au suferit condamnări la pedepse privative de libertate, ori cu suspendarea executării pedepsei, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie, constând în aceea că au pretins şi primit bani şi produse de la 6 candidaţi ori rude ale acestora, în cuantum de peste 5.500 lei, în scopul favorizării acestora din urmă pentru promovarea examenului de admitere la I.S.U. Gorj, sesiunea august 2007.

Caţaron, condamnat pe fond

Edificator este şi cazul cms.şef Caţaron Oprea, fost şef birou în cadrul S.I.P.I. Gorj, care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, de către instanţa de fond, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă. S-a pus un accent deosebit şi pe activitatea de prevenire, sens în care, în primul semestru al anului în curs, au fost realizate 33 de activităţi de instruire preventiv anticorupţie, la care au participat 1298 de cadre MAI.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here