Gorjencele trăiesc mai mult decât bărbaţii

398

O cercetare a Institutului Naţional de Statistică a scos la iveală faptul că judeţul Gorj se află pe poziţia a paisprezecea privind durata medie de viaţă a locuitorilor. Drept urmare, între toate judeţele ţării, durata medie de viaţă a gorjenilor este estimată la 74,87 de ani. Conform studiului, durata medie de viaţă a femeilor din Gorj este de 77,83 ani, depăşind-o cu mult pe cea a bărbaţilor, care este de 71,99 ani.
După criteriul speranţei de viaţă la naştere, judeţul Vâlcea este la un pol, iar Satu Mare la celălalt. Astfel, vâlcenii au o durată medie de viaţă de 77,87 de ani, iar sătmărenii de 73,29 de ani. După Vâlcea, “longevivi” par să fie locuitorii Capitalei, urmaţi de clujeni şi de braşoveni. La polul opus, se află în judeţele Călăraşi, Tulcea şi Satu Mare.
Speranţa de viaţă la naştere reprezintă numărul mediu de ani pe care un nou născut îi poate trăi în condiţiile intensităţii mortalităţii pe vârste din perioada de referinţă a tabelei de mortalitate. Pe regiuni de dezvoltare, speranţa de viaţă la naştere s-a situat între 73,78 ani în regiunea Vest şi 75,85 ani în regiunea Bucureşti-Ilfov. “Femeile au o speranţă de viaţă la naştere mai mare cu 7,04 ani decât speranţa de viaţă la naştere a bărbaţilor. Se remarcă tendinţa uşor ascendentă din anul 2003, când speranţa de viaţă la naştere a fost de 71,01 ani, în anul 2013 atingând nivelul de 74,74 ani. Femeile şi bărbaţii din mediul urban au avut o speranţă de viaţă mai mare decât în mediul rural, la toate vârstele, cu excepţia bărbaţilor cu vârste cuprinse între 62 şi 79 de ani”, se arată în cercetarea Institutului Naţional de Statistică.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here