Gorj: După mai multe atacuri în gospodării, un urs a fost omorât

3330

Deținătorii fondurilor de vânătoare au adus urșii în județ, peste capul autorităților, a spus prefectul de Gorj, Iulian Popescu. Acesta a avut o întâlnire, ieri-dimineață, pe tema atacurilor urșilor în gospodăriile oamenilor, numeroase în acest an, luând și unele măsuri.

Ședința de lucru a avut loc la Prefectură, cu participarea reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, Inspectoratului de Jandarmi Gorj, Direcției Silvice Gorj, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj, reprezentantul gestionarilor fondului cinegetic și reprezentantul Gărzii Forestiere Regională Râmnicu Vâlcea din Gorj.

Subiectul întâlnirii a vizat măsurile organizatorice ce trebuie adoptate pentru înlăturarea de îndată a riscurilor cauzate de atacul exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora de pe raza județului Gorj.

”Pornind de la discuțiile purtate miercuri de prefectul județului cu specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Naționale, expuse reprezentanților instituțiilor mai sus menționate, s-a ajuns la următoarele concluzii:

– Se vor face demersuri către toate U.A.T.-urile din județul nostru în scopul finalizării acțiunilor de încheiere a contractelor de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu un gestionar al fondului/fondurilor cinegetic/cinegetice de pe raza U.A.T.

– Garda Forestieră va dispune măsuri pentru ca gestionarii fondurilor cinegetice care au alocate cote de prevenție conform Ordinului nr. 2.183/2023, emis de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să recolteze (să ucidă, n.r.) exemplarele de urs brun în scopul prevenirii pagubelor și atacurilor asupra populației umane pe care aceste exemplare le pot produce.

În perioada următoare vom organiza o întâlnire de lucru cu reprezentanții tuturor Unităților Administrativ Teritoriale din județul nostru pentru o aplicare unitară a măsurilor stabilite în ședința de joi”, a transmis Prefectura Gorj.

Prefectul Iulian Popescu a declarat puțin mai devreme, că în Gorj au fost relocați șapte urși, fără acordul UAT-urilor, de către deținătorii de fonduri de vânătoare private:”Tocmai de aceea am și organizat întâlnirea de ieri, fiind necesare măsuri. Relocarea s-a făcut peste capul autorităților. Până în prezent s-au luat măsuri de prevenție, conform ordinului de ministru, cu omorârea unui urs și, de asemenea, se va lua aceeași măsură cu încă un exemplar, din fondurile de vânătoare Bistrița și Șușița”, a mai spus Iulian Popescu. Întrebat dacă urșii relocați sunt monitorizați, prefectul a precizat: ”Au fost aduși din Prahova. Nu au cipuri, nu sunt monitorizați…”.

Ultimul eveniment legat de urși a avut loc recent (27 noiembrie), când un paznic de vânătoare a fost atacat de o ursoaică ce avea un pui, după ce a fost surprinsă de bărbat în zona Lelești. Paznicul de vânătoare a declarat, la momentul respectiv, că în cale i-a ieșit puiul, iar ursoaica l-a atacat crezând că puiul ei e în pericol. Din fericire, bărbatul a scăpat cu viață, dar a fost transferat la Spitalul Floreasca.

”Cota de prevenție”  presupune așa numita recoltare, adică uciderea a doi urși din fondurile de vânătoare amintite mai sus.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here