Gloanţe oarbe şi gaze lacrimogene, folosite împotriva protestatarilor faţă de G20

487
g20-protest-4Poliţia a făcut uz de numeroase mijloace pentru a dispersa miile de tineri, care s-au adunat pentru a perturba summitul G20 din oraşul Pittsburgh, din estul Statelor Unite, apelând la gaze lacrimogene, gloanţe oarbe, sirene stridente şi la avertizări prin portavoce.

Unii protestatari au agitat drapele negre şi roşii, iar alţii au afişat pancarte cu mesaje ce denunţau „activitatea capitalismului” sau promovau comerţul echitabil.
La o distanţă de doi kilometri de centrul de conferinţă unde s-au reunit joi liderii primelor 20 de economii mondiale, vehiculele poliţiei blochează marşul manifestaţiei neautorizate şi organizate de grupul de inspiraţie anarhistă Pittsburgh G20 Resistance Project (PGRP).
Manifestanţii au fost avertizaţi prin portavoce: „Trebuie să părăsiţi acest loc. Aceasta este o manifestaţie ilegală (…) Oricare ar fi activitatea voastră, trebuie să părăsiţi locul sau vă veţi expune unei intervenţii a poliţiei, riscaţi să fiţi reţinuţi sau să fiţi răniţi cu gloanţe albe”.
Poliţia a recurs la gaze lacrimogene
„Ne-au blocat pe o stradă lăturalnică dintr-o zonă rezidenţială, iar apoi au tras cu gaze lacrimogene şi trei grenade”, a precizat unul din manifestanţi.
Pe străzile adiacente, începuseră urmăririle. Poliţia dispune de vehicule speciale împotriva manifestaţiilor şi de supraveghere cu ajutorul elicopterelor.
Expuşi gazelor lacrimogene şi sirenelor, manifestanţii s-au dispersat rapid. O sută dintre aceştia au continuat să se ciocnească cu poliţiştii, care au fost nevoiţi în cele din urmă să ia măsuri mai drastice trăgând asupra manifestanţilor foarte agresivi cu gloanţe din plastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here