Gerul provoacă pagube economice şi agricole importante

401
durm_inghetat-1680x1050Temperaturile de minus 15-20 de grade afectează culturile agricole, viticultura şi parţial construcţiile navale.

Gerul din ultima săptămână a produs şi pagube economice, la creşterile costurilor consumurilor energetice din producţia industrială adăugându-se pagubele provocate de ger în agricultură şi cele generate de întreruperea activităţii la locurile de muncă unde nu se poate lucra la minus 15 grade.Agricultorii sunt cei care în aceste zile înregistrează pagube importante, fiind compromise culturile de rapiţă, dar şi cele de viţă de vie, care nu rezistă la temperaturi de minus 15-20 de grade.
Sunt compromise în cea mai mare măsură producţiile de struguri pentru masă, pentru că aceste soiuri nu rezistă la temperaturi atât de scăzute, iar producţiile de struguri pentru vin vor fi reduse cu peste 50%.
Potrivit specialiştilor, este posibil ca viile cu soiuri sensibile la ger să nu mai rodească pentru o perioadă de 2-3 ani. Conform directoarei adjuncte a DADR Galaţi, Profira Onodi, gerul va afecta şi culturile de grâu, care în această perioadă nu au fost protejate de un strat de zăpadă.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here