Gerul le poate aduce amenzi angajatorilor

557

Angajatorii gorjeni sunt pasibili de amenzi dacă în slujba acestora se află persoane care desfăşoară activităţi în aer liber, la temperaturi sub – 20 grade Celsius.

În perioadele cu temperaturi extreme, persoanele încadrate în muncă trebuie să beneficieze de o serie de măsuri speciale pentru protecţia lor. Potrivit OUG nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care: depăşesc 37 grade Celsius sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel; scad sub -20 grade Celsius sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
“Deocamdată nu s-au anunţat temperaturi sub – 20 grade Celsius, dar angajatorii din judeţ deja ştiu, din experienţa anilor trecuţi, că trebuie să le distribuie ceai fierbinte angajaţilor, să le ofere o pauză de lucru şi să le asigure echipamente speciale de protecţie”, a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, George Romanescu.
Potrivit legii, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsuri precum reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00, sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Totodată, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic al salariaţilor. De asemenea, în caz de îmbolnăviri, angajatorii sunt obligaţi să acorde salariaţilor primul ajutor şi să îi transporte la cea mai apropiată unitate sanitară. Pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here