General de Brigadă(r) CONSTANTIN ISPAS – VITEJII GORJULUI – CAVALERI AI ORDINULUI „MIHAI VITEAZUL”, al III-lea volum din NEMURITORII

366

Cu mai mulţi ani în urmă, amicul gorjean, pe atunci, prof. Ştefan Stăiculescu, m-a invitat la o lansare de carte din seria NEMURITORII, un amplu proiect editorial şi, mai ales, istoric al generalului de brigadă (r) Constantin Ispas. Gorjeanul nostru din Turcineşti, mai mult decât octogenar dar extrem de prolific în opera de istoric militar.

Revin acum, peste ani, şi remarc calităţile de istoric militar dar şi imensa capacitate de muncă în folosul patriei ale aceluia care nu pridideşte să ne surprindă cu noi şi noi cărţi dedicate vitejilor Gorjului. Eroi între eroi. Domnia sa are o biografie şi o activitate profesională care-i fac cinste. A predat la Academia Militară din Bucureşti ca profesor şi s-a retras la Gorj. La început ca un demn comandant al Centrului Militar Gorj. Datorită vârstei înaintate, se înţelege că a ieşit la pensie, la început fiind colonel în rezervă şi mai apoi înaintat, pe merit, la gradul de general. Imensul volum din seria NEMURITORII, subintitulat VITEJII GORJULUI CAVALERI AI ORDINULUI „MIHAI VITEAZUL” a apărut în Editura Centrului Judeţean al Creaţiei Gorj, Târgu Jiu, 2004. El cuprinde date şi fapte, fotografii şi microbiografii ale isprăvilor neasemuiţilor eroi gorjeni decoraţi, care şi-au dat viaţa pentru ţară. În marile conflagraţii mondiale 1916-1918; 1941-1945. Acesta, la care mă refer în aceste prea sărace rânduri, fiind al III-lea volum. Dintr-o suită pe care domnul general de brigadă în rezervă o scoate, pe banii din pensia domniei sale, şi doreşte s-o ducă până la volumul IX. Aşa cum i s-a arătat însuşi Dumnezeu într-un vis, ce-i ordona această datorie supremă. De istoric militar patriot, care şi fost combatant în al doilea Război Mondial. (Va urma)
Ion Predoşanu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here