Găsim alimente ieftine şi sănătoase?

397

dovleacNu trebuie să plecăm de la premisa că mâncarea sănătoasă este şi cea mai scumpă. Poţi alege şi sănătos dar şi ieftin, aşa că nu trebuie să te scuzi mereu în alegerea alimentaţiei sănătoase. Aceste alimente ieftine şi sănătoase trebuie să se găsească întotdeauna pe lista ta de cumpărături.

Prima pe listă este fasolea. Aceasta conţine foarte multe fibre şi proteine de bună calitate, fasolea fiind un aliment permisibil oricărui buzunar dar în acelaşi timp este şi foarte sănătos. Studii de specialitate au relevat faptul că persoanele care consumă frecvent fasole au o circumferinţă mai mică a taliei comparativ cu cele care nu includ această legumă în alimentaţie. Deci e bună pentru persoanele care urmează o dietă. Dacă nu ai timp suficient să aştepţi până fierbe fasolea o poţi procura direct din magazine. Se pot face numeroase preparate din fasole. Merge foarte bine la salate, ca mâncare şi de altfel se pot pregăti ciorbe.

Porumbul pentru floricele. Dar bineînţeles cele pe care le faceţi în bucătăria voastră, dacă folosiţi grăsime şi sare puţină, după care într-adevăr le puteţi servi ca un snack în faţa televizorului. Nu mai cumpăra floricele gata preparate. Au foarte multe grăsimi nesănătoase şi multă sare.

Oul = proteine. Albuşul este acea proteină naturală, iar gălbenuşul conţine grăsimi sănătoase, vitamina D şi aminoacizi importanţi pentru organism. De asemenea oul are proteine negative, bune pentru menţinerea siluetei. Cele mai bune sunt ouăle fierte sau omletele în ulei puţin.

Conservele de ton, sursa de proteine. Costă destul de puţin şi se găsesc în aproape orice magazin. Dar trebuie să ţii cont de un sfat, să îl alegi întotdeauna pe cel conservat în apă, nu pe cel în ulei cu mult calorii.

Şi mai mult decât atât, tonul în apă nu conţine aditivi, tocmai datorită modului simplu de conservare. Tonul în apă este foarte bun în salate, în amestec cu legume fierte şi cu sosuri din iaurt. Tonul este o sursă de vitamine din grupul B, în special vitamina B6 şi B12.

Cea mai ieftină şi cea mai bună sursă de calciu sunt lactatele.

Ar fi indicat să le alegi pe cele degresate, nu pentru că ar costa mai puţin, dar sunt mai sănătoase.

Lactatele au proteine de calitate, şi vin în sprijinul celor care urmăresc pierderea de kilograme, reduc pofta de mâncare şi acoperă necesarul de energie al organismului. Laptele este băutura cea mai bună după o şedinţă la sala de forţă, iar iaurtul, chiar şi cel integral, în cantităţi mici sunt gustarea ideală.

Dovleacul, ieftin şi sănătos. Din dovleac se pregătesc atât mâncăruri cât şi deserturi şi conţine foarte multe fibre şi vitamine. De asemenea are foarte mult fier şi numeroase minerale care ajută la buna funcţionare a metabolismului.

Ţelina, sănătoasă şi accesibilă la preţ. Este leguma cu cea mai mare cantitate de potasiu. Ţelina dă un gust minunat supelor, piureurilor, dar se poate adăuga şi la salate.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here