Garda de Mediu, la ceas de bilanţ

349

Garda_de_mediu_300x225Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu a prezentat bilanţul activităţilor desfăşurate în 2010. Dat fiind faptul că activităţile Gărzii Naţionale de Mediu se desfăşoară după un plan bine stabilit. Aprobat de către Ministerul Mediului şi al Pădurilor, la Comisariatul Judeţean s-au atins, în 2010, punctele propuse.

Inspecţiile şi controalele desfăşurate de comisariat sunt organizate şi desfăşurate în conformitate cu prevederile Normelor tehnice privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de control şi inspecţie în domeniul mediului, aprobate prin Ordinul Ministrului Mediului nr.464/2009. Aceste norme tehnice transpun Recomandarea privind criteriile minime de inspecţie de mediu în Statele Membre ale Uniunii Europene. În baza acestor reglementări, Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu efectuează inspecţii planificate, pentru verificarea gradului de conformare al obiectivelor controlate la legislaţia de protecţia mediului şi la actele de reglementare deţinute, realizate conform planului anual de inspecţie, dar şi inspecţii neplanificate.

Inspecţiile planificate, realizate în 2010

Pe parcursul anului 2010, conform planului anual de inspecţie, Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu a reuşit să realizeze toate inspecţiile propuse. Astfel, au fost efectuate 30 de verificări la obiective de clasa A, 113 la cele de clasa B, 30 la obiectivele din clasa C şi 26 la cele de clasă D. Pe înţelesul tuturor, în clasa A intră complexele energetice, în clasa B – rezervaţii şi arii naturale protejate; situri de importanţă comunitară; obiective care desfăşoară activităţi de exploatare a lemnului, piscicultură etc; La obiective din clasa C se încadrează: instalaţii de exploatare, stocare şi transport ţiţei, iar în clasa D intră activităţile cu impact redus asupra mediului, precum: activităţi agricole, activităţi de prestări servicii, stocarea şi distribuirea carburanţilor, alte activităţi.

S-au realizat şi 804 inspecţii neplanificate

În anul 2010, Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu îşi propusese spre efectuare un număr de 782 de inspecţii, însă a realizat în total 802. Pentru neregulile descoperite s-au aplicat 87 de sancţiuni şi valoarea lor s-a ridicat la 2.378 lei.

Trebuie amintit faptul că în 2010 Comisariatul a colaborat cu mai multe servicii publice deconcentrate şi autorităţi locale, precum: Agenţia pentru Protecţia Mediului, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspecţia Sanitară de Stat, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Vâlcea şi Direcţia Silvică Gorj, Instituţia Prefectului Gorj şi Autorităţi ale administraţiei publice locale.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here