Gânduri nepieptănate – Vrem Cuget liber. Şi mai liber!

445

img978Orice nouă apariţie a revistei şcolare Cuget liber, revista trimestrială a elevilor şi a cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic General Gheorghe Magheru, este o sărbătoare. A sufletului şi a inimii. Mă refer aici la nr. 46, martie 2011, anul XVI. La apariţia anterioară, îmi exprimasem opinia că, faţă de două editoriale, câte avea numărul pe decembrie 2010, ar fi fost mult mai bine să scrie şi un elev.

Mai ales că, pe coperta de gardă, se spune clar cum că revista este a elevilor. Mai aveam ştiinţă că Ionuţ Şalapa, redactorul şef, din clasa a XI-a,îşi dăduse acceptul.

Cum zicea poetul şi publicistul flăcărist Victor Niţă, fost coleg de facultate cu poetul Adrian Păunescu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au scurs şase luni de zile: „Toată stima şi respectul pentru cei ce dau cu dreptul!” Editorialul „Morala şi politica”, semnat de George Dumitru e, de regulă, bun. Îl aşteptam şi pe acela al unui elev care putea să debuteze în a-şi exprima ceva mai liber, şi nu cu autocenzură aşa cum, vrem nu vrem, există în mentalul celor născuţi şi formaţi înainte de ‘89! În rest, revista rămâne la înălţime, chiar dacă ea însăşi avea o ştachetă foarte sus. Multă poezie, de la veteranul liricii româneşti în viaţă – Ion Horea, la visătorii elevi şi eleve cu har, folclor ori metodică. Ca la o şcoală de elită, nu doar a Gorjului, ci chiar a ţării. Organizatoare şi câştigătoare de Olimpiade naţionale! În bogatu-i cuprins mai găsim pagini de calitate: electronică, chimie, multă informatică de vârf şi de ultimă oră, societate şi varia. Să tot citeşti!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here