Despre Sf. Sfinţit Mc. Haralambie şi Sf. Ier. Meletie -,,Arătatu-te-ai, înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos și ca un sfeșnic pururea luminos al lumii”!

1257

Sâmbătă, 10 februarie 2024, l-am sărbătorit pe Sf. Sfinţit Haralambie, care a fost preot în cetatea Magnezia din provincia romană Asia Minor, din Asia Mică, în Turcia de azi, care a trăit până la cea mai înaintată vârstă, pentru că avea 113 ani, atunci când a fost torturat și martirizat în secolul al II-lea, un sfânt care este considerat de popor ca făcător de minuni, apărător de boli, cel ce a depus mare râvnă în propovăduirea Evangheliei lui Hristos, sfătuindu-i și îmbărbătându-i pe credincioși în vremea tristă persecuțiilor anticreștine. Dar, un oarecare slujbaş, Lucian, numit de către împăratul Septimiu Sever ca proconsul (guvernator) al cetății Magnezia din Asia Mică și al teritoriului aferent, era foarte supărat de faptul că Haralambie, preot și apoi episcop în Magnezia, reușise să convertească foarte mulți păgâni și să facă din comunitatea creștină de acolo un exemplu și pentru alții. În plus, Lucian i-a poruncit acestuia să se închine idolilor păgâni, dar, la refuzul categoric al lui Haralambie, a dat ordin ca acesta să fie torturat până când își va renega credința și se va se închina zeilor păgâni! A fost chinuit cu un instrument cu care i-au jupuit pielea de pe tot corpul, supunându-l la chinuri inimaginabile. Apoi, i-au rupt carnea cu cârlige de fier și l-au jupuit de piele, timp în care sfântul le mulțumea călăilor săi, spunând: ,,Vă mulțumesc, fraților, că mi-ați reînnoit sufletul care dorește să se unească cu veșnicia”! Văzând că sfântul rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldați care îl păzeau, Porfirie și Vaptos au mărturisit credința lor în Hristos, dar au fost omorâți pe loc, prin tăierea capului cu sabia şi la fel, alte trei femei care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile! La vederea acestor minuni, mulți dintre cei prezenți au trecut la creștinism, printre care și Lucian, care a căzut la picioarele sfântului episcop și l-a rugat să-l boteze. Împăratul Septimiu Sever, care se afla atunci la Antiohia (în vestul Asiei Mici), când a auzit toate acestea, a fost cuprins de mânie și a trimis o trupă de trei sute de soldați pentru a-l aresta pe Haralambie și a-l aduce în fața lui, dar, soldații l-au supus la chinuri, legându-i barba în jurul gâtului și trăgându-l de ea pe drum, i-au jupuit pielea de pe trup, însă Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu. Văzând toate acestea, mulți oameni au început să creadă în Hristos Mântuitorul, chiar și fiica împăratului, Galinia, a trecut la creștinism, zdrobind cu mâinile ei idolii dintr-un templu păgân. În final, la insistențele prefectului Crispus, împăratul a pronunțat sentința de condamnare la moarte a lui Haralambie, prin tăierea capului cu sabia, iar, în timpul rugăciunii pe care a făcut-o înainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Mântuitorul și pe îngerii săi!
Astăzi, 12 februarie 2024, îl sărbătorim şi pe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei, cel care le-a arătat oamenilor care cereau învățătură de la dânsul trei degete, în chipul celor trei fețe ale Sfintei Treimi. S-a născut într-o familie de creștini, în Armenia Mare și a trăit între anii 310-381. Conform Calendarului Ortodox, este cinstit în fiecare an, la data de 12 februarie. A fost ales episcop al cetăţii Sevastia, apoi în Veria Siriei şi, după ceva vreme, arhiepiscop al Antiohiei, în locul lui Eudoxie, care a devenit patriarh al Constantinopolului. Se spune că după ce a intrat în cetate, a fost primit cu evlavie și mulți credincioși îşi botezau copiii cu numele lui, dar, a fost alungat de eretici din scaunul episcopal, însă, rechemat în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363).
După ce noul împărat a îmbrăţişat credinţa păgână, acesta l-a exilat pe Sfântul Meletie, care s-a întors în Antiohia în timpul împăratului Iovian. Următorul împărat, Valens, l-a izgonit pe arhiepiscopul Meletie, dar, şi de data aceasta Sfântul Meletie s-a întors în Antiohia, în timpul împăratului Graţian (373-383). Sfântul Ier. Meletie a trăit în aceeași perioadă cu Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, fiindcă l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare, iar în cadrul celui de-al doilea Sinod Ecumenic, l-a rânduit pe Sfântul Grigorie Teologul în scaunul patriarhal din Constantinopol. Sinodul al II-lea Ecumenic (381) de la Constantinopol l-a ales preşedinte. Şi, pentru că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, atunci când un eretic i-a acoperit gura, Sfântul Ierarh Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz. Sfântul a trecut la Domnul în timpul desfăşurării lucrărilor Sinodului, în 381 şi a fost îngropat în Biserica Sfinţilor din Constantinopol. După ceva timp, Moaştele sale au fost duse în Antiohia!
Radu FĂINIŞI, licenţiat şi master în Teologie, drd. în Sociologie

1 COMENTARIU

  1. Un plagiator asa cum l-a invatat mentorul sau GOGONEA,oare cat este contributia ta in acest articol plagiat?Ma mir cine va plateste ca voluntariat sigur nu faceti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here