Galeriile de Artă ale municipiului Târgu-Jiu – „Salonul de Toamnă”, pe vreme de caniculă

358

Cu o tradiţie de peste 20 de ani, artiştii plastici, din Târgu-Jiu şi Gorj, vernisează un select Salon de Toamnă. Care, de astă dată, s-a nimerit într-o zi de joi caniculară. Ce-i drept, Asociaţia Gorj a Artiştilor Profesionişti din Domeniul Artelor Vizuale a avut şi invitaţi din ţară sau din republica Moldova, precum artistul total Eric Perjovschi.

Cu o deschidere generoasă, de această dată n-au expus numai cei vreo 25 de membri ai UAP, ci şi elevi, studenţi ai facultăţii de Arte a UCB, şi niscaiva absolvenţi de anii trecuţi.
Ca o premieră, oficiul de moderator gazdă l-a făcut vicepreşedintele Asociaţiei, graficianul Florin Gheorghe. O prezenţă mai rară a altor vernisaje, dar un om cultivat şi zgârcit la vorbă. Aşa că, i-a dat cuvântul unuia dintre cei mai mari iubitori ai pictorilor, graficienilor şi sculptorilor gorjeni, Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, dr.ing. Ion Călinoiu. Aflat într-o bună dispoziţie şi vervă deosebită, Ion Călinoiu a precizat: „Toată săptămâna am avut invitaţi de marcă printre oamenii de cultură ai ţării, care-au onorat şi Simpozionul Naţional „Satul românesc, Sat european”, dar şi Simpozionul pe teme turistice „Redescoperirea Gorjului”. Am început în forţă şi o ţinem tot în forţă. Reuşiţi prin operele domniilor voastre să menţineţi la un nivel ridicat cele lăsate de Constantin Brâncuşi. Astăzi, judeţul Gorj – cu sprijinul mass-media şi al domniilor voastre – se face din ce în ce mai cunoscut”.
Al treilea vorbitor – dar tot lapidar – a fost însuşi preşedintele Filialei Gorj a UAPR, dr. Vasile Fuiorea. Cel care-a mulţumit expozanţilor, dar şi preşedintelui CJ Gorj, Ion Călinoiu, cel care-a sprijinit apariţia – în premieră – a unui Album sau catalog, cum vreţi să-i spuneţi, cu CV-urile celor mai mulţi plasticieni gorjeni, completat la fiecare cu bogate palmarese expoziţionale ale fiecăruia. Chiar aşa se numeşte „Plasticieni gorjeni”, apărut prin osârdia Asociaţiei Gorj a Artiştilor Profesionişti din Domeniul Artelor Vizuale U.A.P.R., editat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, mulţumită directorului Ion Cepoi. Pe o hârtie aleasă, cu un tipar pe măsură, lucrarea se constituie într-o necesară şi obligatorie bibliografie, de acum încolo, pentru orice critic şi istoric de artă.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here