GĂLBENELELE – cel mai bun pansament natural

1088
galbenelePlanta aceasta este cunoscută în toate zonele ţării, iar efectele ei terapeutice sunt recunoscute mondial. Intern, extractele pe bază de Gălbenele au acţiune coleretică şi emenagogă, iar după unele studii clinice, care însă mai trebuie încă aprofundate, ar avea efecte favorabile în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric în faza incipientă. Datorită polizaharidelor cu greutate moleculară mare, stimulează sistemul imunitar în cazul infecţiilor virale. În prezent, se studiază şi acţiunea asupra virusului HIV (SIDA), tot în vederea stimulării sistemului imunitar. S-au obţinut rezultate semnificative ,,in vitro”, constatându-se acţiunea inhibitorie a extractelor de Gălbenele asupra virusului HIV.

Extractele liofilizate din florile ligulate (marginale), în concentraţie de 0,1-0,25%, inhibă dezvoltarea altor afecţiuni cum ar fi stafilococul auriu Oxford, Escherechia coli şi Candida albicans. Intern, se recomandă pentru stimularea secreţiei biliare, ca emenagog şi pansament gastric. Extern, se recomandă folosirea lor în inflamaţiile cavităţii bucale şi ale mucoasei faringiene. Se recomandă, de asemenea, în inflamaţiile dermice şi ale mucoaselor, în vânătăi, contuzii, furunculoze, eczeme şi parazitoze.

Infuzii şi tincturi binefăcătoare din Gălbenele
Florile: intern, o lingură flori de gălbenele la o cană cu apă pentru infuzie; se beau 2-3 căni pe zi. Extern, infuzie din 30 g flori la un litru de apă pentru comprese pentru suprafeţele lezate. Tot extern, sub formă de tinctură preparată din 20 g flori la 100 ml alcool, prin macerare timp de 8 zile: 10 g tinctură se diluează în 100 ml apă fiartă şi racita. Se aplică sub forma de comprese pe plăgi. Exista şi numeroase unguente pe baza de extract de Gălbenele care s-au dovedit a fi extreme de eficiente de lungul anilor. Din frunze se face o infuzie, 30 g flori de Gălbenele la 1 litru de apă pentru comprese; se aplică şi sub formă de cataplasme în inflamaţii oculare, arsuri, plăgi, degerături. Aceste remedii pot fi folosite de oricine, deoarece nu prezintă nici interacţiuni cu alte medicamente şi nici restricţii în graviditate sau alăptare.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here