Gabriel şi Dian Popescu, fraţi de cătuşe

394

După o noapte în arestul IPJ Gorj, fraţii Popescu au fost prezentaţi, ieri, din nou, Parchetului Judeţean Gorj, pentru noi audieri. De data asta, procurorii mizau pe o mai multă claritate a declaraţiilor celor doi, după cele 24 de ore petrecute în beciul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. Şi, adevărat, că i-au ţinut pe ambii fraţi la audieri câteva ore bune, asta după ce ambii legaţi într-o singură cătuşă au defilat prin faţa jurnaliştilor, prezenţi în faţa instituţiei de justiţie.

Liberalul Dian Popescu şi fratele său, Gabriel Popescu, nu păreau ieri dimineaţă că s-au odihnit prea bine în arestul IPJ Gorj. Deşi şeful PNL Gorj şi-a schimbat cămaşa, soţia făcându-i o vizită în seara reţinerii la arest, fratele acestuia părea destul de şifonat de noaptea petrecută la beci, şi destul de tăcut. Dian, în schimb, s-a declarat nevinovat spunând răspicat că are documente care i-ar atesta nevinovăţia. După audieri, ambii au fost prezentaţi Tribunalului Gorj, propunerea procurorilor fiind de prelungire a măsurii de arestare preventivă pentru 29 de zile, anchetatorii extinzând cercetările pentru cei doi. „Au extins cercetările şi pentru dare de mită. Este vorba de o sumă de 70 de milioane de lei vechi pe care ar fi dat-o Dian Popescu primarului, în decembrie 2008, în vederea obţinerii contractului pentru baza sportivă”, a declarat avocata politicianului, Mihaela Greblă.

Silvestru Tivig, martorul cheie în dosar
Cum Dian a fost acuzat şi de dare de mită s-a bănuit instant că cel care ar fi făcut declaraţia în cauză în dosar a fost ba Nicu Nicolcioiu, ba Pantelimon Tivig, actualul viceprimar PPDD. Nicolcioiu, fostul vice PDL de la Peştişani, a declarat însă că nu a făcut nicio declaraţie în acest sens, nefiind chemat deloc de către organele de anchetă. În fapt, cel care a făcut denunţul s-a dovedit a fi Silvestru Tivig care a declarat că primarul Pavel s-ar fi lăudat, în faţa sa, că a primit 7000 de lei de la Dian, în campania electorală din 2008. ,,Nu se probează cu nimic, au declaraţia unui martor. Fratele a încheiat nişte procese verbale de custodie pentru nişte materiale care trebuia să fie înglobate în lucrarea de la Peştişani. Nu a putut fi începută lucrarea şi au fost depozitate la 3 firme, depozitate în baza unor contracte, zic în ghilimele, custodie. De fapt, contractele erau fără plată, în baza relaţiilor de prietenie şi de colaborare cu administratorii firmelor respective. Materialele care au făcut obiectul facturii, care fuseseră achiziţionate pentru lucrarea de la Peştişani, le-au lăsat în custodie într-un depozit pentru că depozitul lor era prea mic pentru depozitarea materialelor”, a explicat avocata. ,,Clienţii noştri sunt şocaţi. Suntem şocaţi noi. Martorul este un funcţionar de la primărie care a zis că s-a dat o sumă de bani. Nu este nici măcar un indiciu. Sunt nişte simple declaraţii ale unor martori care sunt contrazise de înscrisurile pe care noi le-am depus la dosarul cauzei. Nu poate să-i impute că a luat un avans pentru executarea lucrării pentru că era prevăzut avansul în contract iar materialele au fost înglobate”, a completat Greblă.

Dosar politic, încercarea lui Dian de a scăpa
La expirarea ordonanţei de reţinere, Dian Popescu a declarat că dosarul său ar fi avut o conotaţie politică şi asta deoarece a avut presiuni pentru a pune ,,oamenii în anumite funcţii”. Dian nu explică despre ce oameni este vorba şi cine a făcut presiunile în cauză. A repetat spunând însă că este nevinovat. Dian Popescu este cercetat pentru complicitate la abuz, dare de mită şi uz de fals iar fratele său, Gabriel Popescu, pentru fals, în sensul că a consemnat date nereale în procesul verbal de custodie.
Ieri seară, aproape de ora 21.00 instanţa Tribunalului Gorj nu se pronunţase dacă Dian Popescu şi Gabriel Popescu se vor întoarce în arest sau vor rămâne acasă, urmând ca ambii să fie cercetaţi în libertate pentru dosarul ,,Pavel”, în cauza ,,Pavel Arena”.
Anamaria Stoica
Roxana Lupu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here