Fumătorii au un IQ mai mic

442

antitutunPersoanele care fumează până la un pachet de ţigări pe zi au un IQ mai mic decât nefumătorii, anunţă rezultatele unui studiu recent.

Cercetarea, realizată pe un număr de 20.000 de cetăţeni care fumau aproximativ 20 de ţigări zilnic, a scos la iveală faptul că aceştia au un IQ mai mic cu aproximativ 7 puncte faţă de persoanele care nu fumează.

Cercetătorul Marewa Glover din cadrul Universităţii Auckland din Noua Zeelandă a declarat că “firmele producătoare de ţigări ştiu deja că persoanele care se află în targetul lor au o inteligenţă uşor redusă, motiv pentru care utilizează tehnici de marketing destul de slabe calitativ şi se bazează pe desene animate sau împărţirea de mostre gratuite”. Specialistul este de părere că din cauza IQ-ului mai slab al fumătorilor, producătorii reuşesc să îi convingă cu uşurinţă pe aceştia să le cumpere produsele, fără să fie necesar să utilizeze tehnici puternice de marketing.

Studiul a scos la iveală faptul că IQ-ul mediu al unei persoane nefumătoare este de 101 puncte, în timp ce IQ-ului unui fumător are aproximativ 94. Un alt studiu publicat în cotidianul francez Liberation a întărit ideea că nicotina este extrem de nocivă pentru creier, deoarece reduce şi chiar inhibă producerea neuronilor. Cercetarea a fost realizată asupra unor cobai, iar rezultatul a fost concludent: după ce o persoană devine dependentă de ţigări şi intră în sevraj, creierul începe să funcţioneze extrem de greu, iar puterea de învăţare şi concentrare scade considerabil. Specialiştii au cercetat în amănunt reacţiile creierului, iar rezultatul a fost că odată cu creşterea dozei de nicotină, producerea de neuroni este diminuată.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here