Fumătorii ar trebui să consume mai multă ceapă

141

fumatoriiCeapa conţine un fitonutrient antioxidant care măreşte rezistenţa de apărare a organismului contra radicalilor liberi, a cancerului, tulburărilor circulatorii şi a bolilor cardiovasculare. Consumul frecvent de ceapă este recomandat în special fumătorilor deoarece antioxidantul din ceapă are grijă de pereţii vezicii urinare împotriva agenţilor cancerigeni.

Ceapa îşi are originea în zonele de stepă din Asia centrală şi de vest şi este considerată una dintre cele mai vechi plante. Calităţile sale terapeutice au făcut-o foarte apreciată. Ceapa, dar şi usturoiul, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. De asemenea are proprietate antimicrobiană, reglează ceapametabolismul, întăreşte sistemul imunitar şi luptă împotriva răcelii. Ceapa conţine quercetină, cu rol antioxidant şi care se mai găseşte şi în mere şi ceai, dar este mai bine absorbit cel din ceapă şi rămâne în organism 24 de ore. Aşa cum spun nutriţioniştii, acest antioxidant măreşte capacitatea de apărare a organismului de radicalii liberi, de cancer, de tulburări circulatorii şi boli cardiovasculare. Fumătorilor le este recomandat consumul de ceapă cât mai des deoarece quercetina protejează pereţii vezicii urinare de agenţii cancerigeni. Despre ceapă se mai spune că are proprietăţi sedative, ameliorează tusea şi bronşitele. Gospodinele o folosesc în bucătărie ca un excelent condiment, care dă gust aproape tuturor mâncărurilor. Pentru a nu lăcrima atunci când cureţi şi tai ceapa, va trebui porţionată în două şi ţinută câteva minute în apă rece. Dar aşa cum spun nutriţioniştii ceapa prăjită nu face bine organismului, ea fiind considerată nesănătoasă. Ca să eviţi acest lucru când pregăteşti mâncarea, dar pentru a obţine acelaşi gust va trebui să fierbeţi ceapa înăbuşit în puţină apă cu sare.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here