Ovăzul are aproximativ aceeaşi formulă ca şi grâul, dar are mai multe grăsimi nesaturate. În compoziţia ovăzului se găseşte întreg complexul de vitamine B, care este foarte eficient pentru hrănirea creierului. Se administrează sub formă de tinctură, fulgi sau suc de mlădiţe.
Reglează digestia
Ovăzul este o cereală indicată în problemele digestive, având ca funcţie stimularea digestiei, calmarea spasmelor intestinale şi are efect laxativ. Este bun şi în bolile ficatului, dar în special în colecistită.
Scade colesterolul
Ovăzul are efecte remarcabile asupra vaselor de sânge şi a inimii, ducând la reducerea colesterolul din sânge şi glicemiei (fiind benefic şi în diabet). De asemenea, este recomandat în vindecarea anginei pectorale şi a ulcerului varicos.
Tratează insomnia
Este un tonic al sistemului nervos. Se recomandă în multe afecţiuni neurologice, în astenie fizică şi psihică, în insomnii şi în stări de surmenaj.
Cristina Răscol