Fuga de răspundere

622

Ideea unui articol pe tema asta e mai veche. Sunt sunat în momente în care nu pot nota nimic sau persoana mă întreabă cum mă cheamă, uitând să se recomande ori neprezentându-se intenţionat. Pierdem timp, convorbirea costă bani şi se aduc acuze. Eram, într-o frumoasă zi de sâmbătă, pe un pod peste Şuşiţa Verde, la Curpen, abia ieşisem din curtea amicului Daniel Găvan. Problema era gravă. Mi se vorbea în numele a cinci proprietari de pământ cărora nu li se retrocedase zona. Iar pe acel teren, un ins certat cu legea exploatează terenul la fiecare sfârşit de săptămână.

Are acolo o plajă ilegală şi vinde în văzul autorităţilor şchioape tot felul de băuturi. Răcoritoare sau nu. Omul de la capătul firului fusese în audienţă la primarul Târgu Jiului, Florin Cârciumaru, cu mai bine de un an în urmă. Fiind înainte de alegeri, primarul promisese ca într-o lună să rezolve problema cu ordonanţă prezidenţială, sau cam aşa ceva, cu titlul executoriu de intrare în posesie a celor cinci indivizi. Alegători şi plătitori de impozite.

A doua zi, duminică, iar am fost sunat. Alte amănunte, iar eu aveam o zi extrem de ocupată. Îl rugasem pe acel domn insistent cu apelurile telefonice să ne vedem, la sediul redacţiei, între 12,30-13,00. N-a putut veni şi i-am dat numărul de mobil al colegului Sorin Ionuţ Milcu. Omul a sunat, iar SIM îşi schimbase numărul. Ce-o fi crezut petentul oral, nu-mi închipui? Cert este că se putea crede păcălit şi a renunţat. N-a mai dat nici un semn de viaţă. Cu siguranţă, problema lor este tot nerezolvată.
Sâmbătă, m-a luat prin surprindere un alt amic, supărat că m-am găsit eu să-l atac pe primarul Florin Cârciumaru. „N-ai dreptate cu spaţiul de la Piaţa Mare. Nu Cârciumaru e în spatele tărăşeniei. Altul!”, îmi zice amicul, nu spui cine. Un adorabil om, cu talente artistice incontestabile în domeniul imaginii. Eu n-am insistat să aflu cine-i ăl din spatele afacerii. Ştiu că acea cârciumă este a unui domn Loga, se pare, fost sau încă actual soţ al interpretei de muzică populară Maria Loga. Poate fi şi alt om de afaceri. Cert este că amicul nu m-a contrazis atunci când i-am zis: „Da! Cred că ai dreptate, dar a fost de acord şi primarul Florin Cârciumaru”. Tăcerea amicului însemna aprobare.
O altă anonimă este semnată „Un grup de cititori ai ziarului Gorjeanul”. De câteva zile, deşi am citit-o, n-am luat-o în seamă. Îi va veni rândul. Întrucât fuga de răspundere e boală generală a poporului român, nu doar a gorjenilor. Ca optimist incurabil, sper ca ea să dispară cu timpul, iar cronicarul Grigore Ureche, acela care ne-a dăruit zicerea „Proşti, dar mulţi” să fie contrazis de istoria recentă. Cel mai apropiat prilej ar fi alegerile prezidenţiale din toamnă!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here