FRAGII DE PĂDURE – deliciu de sezon şi porţie de sănătate

1610
Specie erbacee perenă, este cunoscută de toată lumea pentru fructele care sunt la maturitate roşii şi au miros şi gust plăcut. Frunzele au în compoziţie citrol, acid silicic, săruri minerale, urme de ulei esenţial, zaharuri şi vitamina C.
Fructele conţin cca 89% apă. Conţinutul în proteine este relativ redus (0,8%), la fel şi cel în hidraţi de carbon (7%); în schimb, conţinutul în săruri de potasiu este destul de ridicat (140 mg%), iar în fosfor este de 30 mg%.

Sodiul este prezent în cantităţi mici (2 mg%), calciul-25 mg%, iar fierul-0,9 mg%. Fructele mai conţin substanţe uleioase în cantitate de 1,150 g%, iar acidul salicilic este prezent doar în cantitate de 0,01 g/kg, la fel ca şi microelementele (sulf, siliciu, iod, brom). Conţinutul în vitamina C este de 60-80 mg%. Sunt prezente şi vitaminele A, B1, B2 (0,05 mg%). Dintre zaharuri, predomină levuloza, ceea ce permite consumarea lor şi de către diabetici.

Datorită prezenţei taninurilor din frunze, infuziile au proprietăţi astringente, fiind recomandate în diaree.
Fructele, datorită efectului diuretic, favorizează eliminarea toxinelor din organism, fiind utile şi în tratamentul eczemelor şi al altor afecţiuni dermatologice. Asupra sistemului digestiv, acţiunile sunt multiple: laxative, cu efecte favorabile în afecţiuni hepatice, inclusiv în litiaza biliară. Proprietăţile hipotensive sunt favorabile şi la încetinirea aterosclerozei. În perioada înfloririi, fragii cu rădăcină cu tot, se recoltează şi decoctul din fragi de pădure foloseşte la tratarea bolilor de piele, chiar şi a psoriazisului.
Recomandări
Frunzele se utilizează ca antidiareic şi diuretic, fie ca atare, fie în amestec cu alte plante. Din frunzele de Fragi, de Zmeur şi florile de Bujori de munte se obţine un bun ceai alimentar.
Fructele se recomandă (200 g/zi) în dieta diabeticilor, ca laxative uşoare, în afecţiuni hepatice, în eczeme, în cure de dezintoxicare a organismului şi pentru proprietăţile lor uşor hipotensive.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here