Fostul manager al CEO, trimis în judecată

472

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat rapid cercetările în cazul fostului director general al Complexului Energetic Oltenia. Laurențiu Ciobotărică a fost trimis în judecată, ieri, pentru abuz în serviciu, alături de Dorina Jianu, șefa Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă și Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Gorj. Anchetatorii solicită ca toți trei să rămână sub control judiciar, în timpul procesului. Fostul manager al CEO este suspectat că i-ar fi acordat, prin hotărâre de Directorat, 128.100 de lei lui Aurel Medințu, pentru a demisiona din funcția de director al Diviziei Energetice. ”La data de 22 decembrie 2015, inculpații Ciobotărică Ion Laurențiu, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu și Antonie Daniel, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară, constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, respectiv 128.100 lei. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Concret, inculpatul Ciobotărică Laurențiu, în înțelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a făcut altceva decât să amestece/să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite. Anterior, această activitate infracțională a fost precedată de nenumărate demersuri inițiate de inculpatul Ciobotărică Laurențiu care, încă de la numirea sa în funcție, a încercat să se debaraseze de persoana compensată financiar în condițiile de mai sus, astfel încât să aibă posibilitatea numirii unei alte persoane agreate în aceeași funcție”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. În timp ce Antonie și Ciobotărică sunt acuzați de abuz în serviciu, șefa de la “Legislație și Guvernanță Corporativă” este suspectată de complicitate la această faptă. ”De menționat este faptul că cei trei inculpați au avut reprezentarea faptului că în atribuțiile Directoratului SC CEO SA nu intră aprobarea și plata vreunui gen de remunerație, această competență aparținând altui organism din cadrul societății respective.
Acționând în această manieră, inculpații au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 lei, reprezentând contravaloarea plăților compensatorii acordate în mod nelegal fostului membru al Directoratului CEO SA. Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați”, au mai stabilit procurorii. Judecătorii de la Tribunalul Gorj vor stabili săptămâna viitoare dacă vor menține măsurile preventive dispuse în această cauză.

Așteaptă decizia instanței
Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, susține că așteaptă verdictul magistraților în acest caz. ”Nu aș avea ce să comentez. Justiția își va spune punctul de vedere și se va pronunţa corect dacă sunt vinovați sau nu. Sunt sigur că se vor aplica criteriile pe care Ministerul le-a promovat de la început. Este normal să fie respectate aceste principii. În rest, instituțiile statului își vor spune cuvântul”, a declarat președintele SMEO, pentru Gorjeanul. Din data de 2 iunie, prin hotărârea Consiliului de Supraveghere, s-a stabilit ca atribuțiile directorului general executiv al CE Oltenia să fie preluate de către Ionel Ilie, unul dintre motive fiind acela că ”are o experiență de aproape 35 de ani în domeniul energetic, ocupând funcţii succesive de director, începând din anul 2008”.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here