Fost preşedinte polonez, colaborator al serviciilor secrete

450
Institutul pentru Memoria Naţională (IPN) din Polonia va publica documente care ar atesta că fostul preşedinte al ţării Aleksandr Kwasniewski a colaborat cu serviciul secret comunist, relatează site-ul Radio Polonia.

Janusz Kurtyka, directorul IPN, a anunţat că Institutul va publica în octombrie documente privind cooperarea lui Aleksandr Kwasniewski cu fostele servicii secrete (SB). Kurtyka îl acuză pe fostul preşedinte că era înregistrat cu numele de cod „Alek” în dosarele serviciilor secrete comuniste. În opinia sa, aceasta este o dovadă că Aleksandr Kwasniewski a fost mai degrabă un agent secret decât o victimă a supravegherii SB.
Aleksandr Kwasniewski a negat vehement acuzaţiile. „Ştiu cine sunt şi cine am fost. Nu am fost niciodată un agent secret înregistrat ca «Alek» sau alt nume de cod şi acest lucru a fost deja dovedit”, a declarat Kwasniewski.
În 2000, Curtea Lustraţiei, ce trebuia să determine dacă oficiali publici au cooperat cu serviciile secrete, a decis că acesta nu a fost niciodată un agent secret şi nu a cooperat cu serviciul.
Kwasniewski susţine că acuzaţiile IPN reprezintă o formă de răzbunare, pentru că el l-ar fi numit „Institutul Mincinoşilor”. Kwasniewski a spus în glumă că trebuie să fie fost Kurtyka însuşi cel care l-a înregistrat.
În trecut, IPN a fost acuzat de vendete împotriva unor politicieni din Partidul Lege şi Justiţie, în special oponenţi ai lui Lech and Jaroslaw Kaczynski, inclusiv fostul preşedinte Lech Walesa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here