Fonotecă literară pentru nevăzătorii gorjeni

336

nevazatori fonoteca (2)Nu văd deloc sau aproape deloc lumina zilei dar asta nu îi împiedică să iubească literatura. Este vorba despre membrii Asociaţiei Nevăzătorilor Gorj care „citesc” în felul lor propriu titlurile literaturii universale şi cunosc personaje care au marcat copilăria sau viaţa oricui.

Cine nu ştie despre faimoasele personaje ale Agathei Cristie, sau romanele de căpătâi ale literaturii române, romanele de dragoste care fac să suspine orice femeie? Toate acestea nu rămân necunoscute nevăzătorilor, doar pentru că ei nu pot citi. Există, bineînţeles, şi cărţi în Braille, dar acestea nu sunt accesibile tuturor, şi asta pentru că nu toţi cunosc acest limbaj. Tocmai din această cauză, periodic, la sediul central al Asociaţiei Nevăzătorilor se fac înregistrări, o parte din aceste înregistrări, puse pe CD, în format mp3, ajungând şi în judeţul nostru. Potrivit preşedintei asociaţiei gorjene, Victoria Saioc, astfel de înregistrări se pot face şi la cerere, pentru anumite cărţi.

„Cititori” de toate vârstele

Fonoteca existentă la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor Gorj conţine titluri diverse, CD-urile putând fi împrumutate de către toţi membrii. Astfel, mai bine de o mie de titluri sunt accesibile nevăzătorilor, acestea fiind imprimate pe circa 470 de CD-uri. Pe lângă acestea, care sunt primite de la Asociaţia Nevăzătorilor, mai există la Târgu-Jiu şi CD-uri, în majoritate cu piese de teatru, care au fost primite din alte surse. „Mai avem încă 28 de CD-uri, cu circa 200 de titluri, primite din diferite donaţii, de la alte asociaţii sau organizaţii. Şi astea sunt foarte căutate. Vin nevăzătorii şi le cer şi le ascultă cu plăcere”, a mai spus Victoria Saioc. Potrivit acesteia, există, însă, şi foarte multe cazuri în care nevăzătorii nu au acasă un CD player sau un calculator pentru a putea asculta aceste „cărţi”. Prin urmare, aceştia vin ori de câte ori au posibilitatea la sediul asociaţiei pentru a putea „citi” acolo. Titlurile sunt accesibile tuturor, printre dornici numărându-se şi foarte mulţi copii. „În fonoteca noastră avem şi cărţi din programa şcolară pentru copiii nevăzători. Ei vin, mai ales în vacanţe, şi împrumută şi le ascultă”, a mai povestit preşedinta Asociaţiei Nevăzătorilor Gorj.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here