Fondul Proprietatea pune în pericol oferta avantajoasă a administrației CEO pentru noul CCM

498

Fondul Proprietatea cere administrației respectarea programului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, parafat anul trecut, care impunea 2000 de disponibilizări în 2017 și încă 1200 de anul trecut. Valurile făcute de Fondul Proprietatea schimbă datele problemei și în privința Contractului Colectiv de Muncă, aflat în negociere cu sindicatele, administrația fiind deja de acord să crească veniturile salariaților prin majorarea tichetelor de masă, a primelor ocazionale urcate la 950 de lei și a cotei de combustibil. Liderii sindicali sunt îngrijorați, chiar și cei ai FNME, de altfel singura structură care, săptămâna trecută, nu a fost de acord să semneze, în această formă, noul CCM. Sindicatele din CEO cer discuții la Ministerul Energiei și anunță, în caz contrar, ample acțiuni de protest.

La ultima întâlnire administrație-sindicate, liderii minerilor și energeticienilor au fost de acord cu propunerea lui Sorin Boza de a renunța la voucherul de vacanță pentru prime mai mari, cota de cărbune de 10 tone la prețul de producție și majorarea tichetelor de masă la 15 lei. Sindicaliștii, mai puțin cei ai FNME, au fost de acord chiar să semneze deja, în această formă, noul CCM, cu completarea ca o comisie mixtă să discute și pe marginea uniformizării grilei de salarizare, ce va fi prins pe viitorul CCM, care va fi negociat în 2018. Din păcate, refuzul FNME, care s-a gândit la o discuție cu sindicaliștii proprii, lucru la care nu s-a mai apelat niciodată, a lăsat cale liberă intervenției inopinate a Fondului Proprietatea, care a anunțat brusc, vineri, că vrea să conteste acest CCM.

Boza nu vrea să închidă unități!
002Mai exact, Fondul Proprietatea s-a trezit să amenințe că vrea să dea în judecată Directoratul CEO, pe motiv că structura de conducere nu a respectat cifra de disponibilizare semnată anul trecut, care privea restructurarea a 2000 de posturi în 2016 și alte 2000 în acest an. Cum în 2016 nu s-au trimis acasă decât 800 de angajați, Fondul Proprietatea cere respectarea cifrei de 2000, mai exat a programului de restructurare aprobat pentru perioada 2016-2020.
Sindicatele au percutat imediat, chiar managerul Sorin Boza spunând că el nu poate pune în aplicare ce au stabilit cei care au fost anterior la conducerea CEO. Managerul le-a transmis liderilor sindicali că nu vrea să trimită angajații din producție acasă, fiind de acord ca anul acesta să lase la vatră doar pensionabilii, cei care vor, de bunăvoie, să renunțe la locul de muncă, pentru salariile compensatorii, și TESA, unde se va face totuși o reorganizare de peste 300 de persoane. Acest program de restructurare al CEO, pe care și-a pus amprenta Sorin Boza, este aprobat de altfel de Ministerul Energiei și de Consiliul de Supraveghere al CEO.

Univers, FNME, Energie și Petrom amenință cu proteste
La auzul intenției Fondului Proprietatea, cele patru federații din CEO, semnatare ale CCM, au amenințat cu forme de protest, solicitând întâlniri la nivelul Ministerului Energiei pentru clarificarea situației. Pașii de urmat se vor stabili, astăzi, în Comisia Paritară de Negociere, care se va întruni, de dimineață, la SE Rovinari.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here