Fondul de Tranziție Justă: CJ Gorj a pregătit un chestionar, în vederea centralizării ideilor de afaceri!

1203

Autoritatea județeană face pași importanți pe linia utilizării finanțării obținute pe Fondul de Tranziție Justă. Consiliul Județean a pregătit astfel, pe site-ul instituției, un chestionar pentru cei care au idei ce pot fi finanțate din acești bani, respectând scopul utilizării acestora. Chestionarul se completează rapid, iar răspunsurile vor ajuta instituția să identifice nevoile de investiții prioritare și acțiunile necesare pentru a răspunde provocărilor sociale, economice și de mediu din Județul Gorj pentru următorii 10 ani.

Comisia Europeană a adoptat, la data de 11 decembrie 2019, o comunicare privind Pactul ecologic european, în care își prezintă foaia de parcurs către o nouă politică de creștere pentru Europa. Această politică de creștere se bazează pe obiective climatice și de mediu ambițioase și pe procese participative, care reunesc cetățenii, orașele și regiunile în lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru protecția mediului. În concordanță cu obiectivul realizării neutralității climatice a UE până în 2050 într-un mod eficient și echitabil, Pactul ecologic european (PPE) a propus un Mecanism pentru o tranziție justă, care include un Fond pentru o tranziție justă, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. În acest sens, Comisia Europeană pune la dispoziție prin Fondul pentru o tranziție justă aproximativ 2,2 miliarde de euro (pentru 6 județe afectate de tranziție, inclusiv Gorj) în vederea finanțării de proiecte menite să atenueze impactul economic și social generat de tranziția către neutralitatea climatică a activităților de extracție a combustibililor fosili solizi.
Consiliul Județean Gorj are rolul de coordonator în procesul de elaborare al Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ), document ce va sta la baza accesării finanțărilor acordate prin Fondul pentru o Tranziție Justă. În prezent PTTJ se află în proces de elaborare, respectiv la stabilirea potențialului de diversificare economică și oportunitățile de dezvoltare. ,,Intenția instituției noastre este de a construi o bază solidă în elaborarea PTTJ-ului pentru județul Gorj, astfel că facem un apel către toți factorii implicați să adere la acest demers, care la această dată constituie o sursă certă de finanțare a investițiilor care vor asigura viitor economic și social județului Gorj. Având în vedere deschiderea către noi tipuri de activități economice pe care o are mediul privat din județ, Consiliul Județean Gorj pune la dispoziție următorul chestionar, în vederea centralizării ideilor de afaceri care pot fi dezvoltate, utilizând fondurile puse la dispoziție prin Fondul pentru o Tranziție Justă. Completarea formularului durează 5 minute”, anunță CJ Gorj cu mențiunea că răspunsurile sunt foarte importante pentru județ pentru creionarea unor investiții importante pentru următorul deceniu.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here