Folk şi evocări istorice, în Poiana lui Mihai

407

poiana lui mihai 044Patru kilometri mai sus de poiana în care s-a desfăşurat Festivalul de Muzică Goa, de la Schela, se află Poiana lui Mihai unde, duminică, se va desfăşura o manifestare la care vor participa şi o serie de folkişti cunoscuţi. Muzica interpretată de aceştia îşi va recăpăta, cu această ocazie, caracterul patriotic, cu atât mai mult cu cât evenimentele se vor desfăşura într-un loc încărcat de istorie.

Chiar dacă la o distanţă de doar patru kilometri, într-o altă poiană, în urmă cu câteva luni a fost susţinut Festivalul de Muzică Goa, care s-a terminat tragic, dimineaţa fiind găsit spânzurat unul dintre participanţi, iubitorii de muzică folk nu se lasă speriaţi. Aceştia continuă tradiţia de a urca în Poiana lui Mihai, pentru a participa la un eveniment anual care a căpătat valenţe de manifestare istorico-culturală. Poiana lui Mihai se află în munţi, la câţiva kilometri de localitatea Schela. De zece ani încoace, în data de 8 august, acolo se desfăşoară manifestarea Pelerinaj de suflet românesc „Pohta ce-am pohtit”. Iniţiatorul acesteia este Alexandru Băluţă, cel care, an de an, are grijă ca totul să se desfăşoare aşa cum trebuie. Ulterior, manifestarea a fost preluată, pentru organizare, de către Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu.

Preambul pentru festivalul de folk

poiana lui mihai 091De doi ani încoace, pentru a se asigura prezenţa unor nume importante ale muzicii folk la manifestarea care se desfăşoară în Poiana lui Mihai, aceasta este organizată ca un preambul pentru regalul de muzică folk şi de baladă, care urmează în cadrul Festivalului Naţional „Poarta Sărutului”. Anul acesta, la monumentul ridicat în memoria lui Mihai Viteazu, care în urmă cu mai bine de patru sute de ani, a trecut şi a poposit acolo, în drumul său, vor cânta nume mari. Astfel, duminică vor fi prezenţi acolo Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Dinu Olăraşu, Emeric Imre, Cristi Buică, Adrian Ivaniţchi, Dan Vană, Adrian Sărmăşan şi Florin Camen.

O noapte la cort

poiana lui mihai 103Iubitorii de natură şi de peisaje frumoase vor urca, însă, în poiană, cu o zi înainte, rămânând, la cort şi foc de tabără, acolo peste noapte. Seara se vor putea urmări filme istorice care vor fi proiectate pe un ecran special adus pentru acest lucru. Duminică dimineaţa, în poiană vor fi prezenţi şi folkiştii, alături de oficialităţi locale şi judeţene, care vor evoca trecerea lui Mihai Viteazu pe acolo. Anul trecut, în poiană a mai fost evocată o personalitate, anume interpreta de muzică folk Tatiana Stepa, care a pierdut lupta cu cancerul. Fotografia acesteia a fost prinsă pe un copac, la rădăcina căruia au fost aprinse lumânări, astfel că spiritul ei s-a aflat, din nou, la această manifestare, cu numai un an înainte Tatiana Stepa făcând parte dintre folkiştii care au cântat în poiană.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here