Folclorul din Gorj are continuatori

505

festival folcloricDascălul Nicolae Vlad a fost comemorat duminică, la Drăgoteşti, în cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului – concurs judeţean de folclor, care îi poartă numele.

Copiii au fost cei care au demonstrat că muzica populară nu va pieri prea curând în timp ce rapsozii populari s-au lăsat aşteptaţi.

Festivalul – concurs s-a adresat tuturor iubitorilor de folclor cu vârste cuprinse între 10 şi 25 de ani, dar şi rapsozilor populari. Aceştia din urmă, însă, nu şi-au făcut apariţia, la această secţie neînscriindu-se nimeni. Nici tinerii iubitori de folclor nu au fost foarte mulţi, 16 mai exact, dar, potrivit juriului, de o valoare evidentă. „Ei sunt viitorul şi, după câte am văzut, chiar avem viitor”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu–Jiu şi preşedintele juriului în cadrul concursului. Juriul a avut, de această dată, şi un preşedinte onorific în persoana senatorului Ion Ruşeţ care a reprezentat Sindicatele Miniere Turceni, sponsorul principal al evenimentului cultural. Organizatorii festivalului – concurs sunt Primăria şi Consiliul local Drăgoteşti, Căminul Cultural Drăgoteşti şi Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.
festival folcloric (5)Concurenţi valoroşi
În concurs s-au înscris 16 copii şi tineri, la ambele categorii de vârstă şi anume 10-15 ani şi 16 – 25 de ani precum şi la ambele secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti. Pentru că toţi concurenţii şi-au demonstrat valoarea şi unii dintre ei au fost la fel de buni, s-au acordat mai multor persoane acelaşi premiu, cum este cazul la soliştii instrumentişti – categoria de vârstă 16 – 25 de ani, unde s-au acordat două premii III şi categoria 10 – 15 ani unde trei concurenţi s-au clasat pe locul III. Şi la soliştii vocali premiul I a fost adjudecat de două concurente şi, de asemenea, a fost oferit şi un premiu special. Acompaniamentul concurenţilor a fost asigurat de orchestra Ansamblului „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu–Jiu care a făcut un real spectacol şi care a creat, cu adevărat, o atmosferă de sărbătoare.
Premii în bani pentru micuţii solişti
Câştigătorii concursului – festival sunt: secţia solişti instrumentişti, categoria de vârstă 16 – 25, locul I a revenit lui Ion Răducan, din Negomir – fluier, care a primit un premiu în bani de 100 lei, iar la aceeaşi secţie, categoria de vârstă 10 – 15 ani, primul loc a fost ocupat de Laura Şerbănoiu – nai, care a primit, de asemenea, tot 100 lei. La secţia solişti vocali, categoria 16 – 25 de ani a fost acordat decât premiul II solistei Mirabela Coardă, alături de un premiu în bani de 200 lei. Sora mai mică a acesteia, Ştefania, a fost una dintre laureatele de la categoria 10 –15 ani. Alături de aceasta, tot pe primul loc, a urcat şi Irina Birou, acestea fiind premiantele la secţiunea solişti vocali şi primind premiul în valoare de 300 lei.
foto 002Nicolae Vlad – dascălul satului
Nicolae Vlad a fost dascăl în localitatea Drăgoteşti, formând, de-a lungul timpului, multe generaţii de oameni. Mare iubitor de folclor, profesorul era un real animator cultural, realizând multe manifestări de acest gen. De cele mai multe ori era sufletul adunărilor şi petrecerilor la care mergea. Casa memorială Victoria şi Nicolae Vlad este, în prezent, nelocuită dar fiica şi ginerele o îngrijesc, fiind restaurată de curând. De trei ani, în localitatea Drăgoteşti se desfăşoară şi un festival – concurs de muzică populară care poartă numele profesorului Nicolae Vlad. Acesta a fost comemorat, în cadrul celei de-a treia ediţii, mulţi oameni, printre care şi senatorul Ion Ruşeţ, povestind despre acest om care s-a făcut mereu iubit şi respectat.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here