Focuri peste zăpezi, la Ciuperceni

418

sf trifonCa în fiecare an, la începutul lunii februarie, localnicii din Ciuperceni- Văianu se vor aduna pe colina de lângă biserică pentru a participa la manifestările închinate Sfântului Trifon, protectorul viilor.

Ziua de 1 februarie va fi marcată şi în acest an aşa cum se cuvine de către localnicii din Ciuperceni. Manifestarea închinată Sfântului Trifon, “Focuri peste zăpezi – Calea Zorilor”, ajunsă deja la cea de-a XX-a ediţie, va debuta miercuri, de la ora 10:30, pe colina de lângă Biserica monument istoric, cu un ceremonial de sfinţire a apei pentru protejarea grădinilor, culturilor de viţă de vie şi pomi fructiferi oficiat de către preoţii Dumitru Giurescu şi Al. E. Cornoiu. Cea de-a doua parte a manifestării va consta în evocări poetice şi folclorice din cultura tradiţională zonală susţinute de către elevii Şcolii Gimnaziale Ciuperceni. De asemenea, va avea loc lansarea mai multor cărţi şi reviste, precum acordarea unor diplome şi premii simbolice. Manifestarea se va încheia, ca în fiecare an cu “o frumoasă agapă creştină cu lăutarii din Pârâul de Pripor – Godineşti şi gospodarii satului care aprind focuri, fierb ţuică şi vin, rapsozi instrumentişti”.

Organizatori

Manifestarea “Focuri peste zăpezi” este organizată şi în acest an de către Fundaţia Culturală “Dăruie vieţii farmec”, Şcoala Generală Ciuperceni, Consiliul local şi Primăria Ciuperceni, Parohia Bisericilor din Ciuperceni, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Şcoala Populară de Artă Târgu- Jiu.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here