Focar de rabie la Bumbeşti-Jiu

391
Un focar de rabie a fost confirmat sâmbătă dimineaţă de către medicii gorjeni sanitari-veterinari la Bumbeşti-Jiu, în zona Meri. În cursul zilei de vineri, proprietarul unei gospodării şi-a găsit unul dintre cai mort şi a anunţat medicul veterinar al oraşului.

„Veterinarul, împreună cu un inspector de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj au recoltat capul animalului, iar în urma analizelor s-a confirmat că acesta avea rabie, contactând boala, cel mai probabil, printr-o muşcătură de vulpe”, ne-a declarat Ion Iliuţă, director al DSVSA Gorj.

Gospodăria bărbatului a fost pusă sub observaţie pentru 30 de zile, în curtea sa mai regăsindu-se încă un cal, câteva vaci, un câine şi cinci capre. „Observaţia presupune ca în fiecare zi, medicul veterinar să ia legătura cu proprietarul şi să informeze Direcţia dacă mai apar semne de boală”, a mai spus Iliuţă. De asemenea, DSVSA Gorj a dispus conform legii, înştiinţarea tuturor primăriilor din Gorj care se află pe o raza de 30 de km de la locul focarului, trimiţându-se înştiinţări şi în judeţul Hunedoara, zona focarului de rabie aflându-se chiar la graniţa dintre cele două judeţe. „Sunt informări clasice, fără măsuri suplimentare, astfel că am declarat oficial focar de rabie la Bumbeşti-Jiu, dar fără măsuri carantinabile”, ne-a mai declarat şeful inspectorilor sanitari-veterinari gorjeni.
Un focar similar de rabie, însă mult mai grav, a mai fost depistat tot la Bumbeşti-Jiu, în urmă cu patru ani de zile.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here