Focar de rabie în comuna Turburea

402
Un focar de rabie a fost confirmat marţi dimineaţă de către medicii gorjeni sanitari-veterinari în comuna Turburea, satul Poiana de Sus. În cursul zilei de luni, proprietarul unei gospodării a anunţat medicul veterinar al localităţii că o porcină din gospodăria proprie a fost găsită moartă în pădurea din apropierea casei.

„Veterinarul, împreună cu un inspector de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj au recoltat capul animalului, iar în urma analizelor s-a confirmat că acesta avea rabie, contactând boala, cel mai probabil, printr-o muşcătură de vulpe”, ne-a declarat Ion Iliuţă, director al DSVSA Gorj.
Gospodăria bărbatului a fost pusă sub observaţie pentru 14 zile, în curtea sa mai regăsindu-se încă trei câini ce au fost deja vaccinaţi, precum şi patru purcei. „S-a instituit un plan de asanare la nivelul întregii comune, iar DSVSA Gorj a dispus conform legii, înştiinţarea tuturor primăriilor din Gorj care se află pe o raza de 30 de km de la locul focarului. Totodată, proprietarii din apropierea focarului care au animale au fost înştiinţaţi să le vaccineze şi să nu le lase libere, ci să le ţină în gospodărie”, ne-a mai spus şeful DSVSA Gorj.
Conform verificărilor, purceaua dispăruse din gospodăria bărbatului încă din luna ianuarie, şi, fiind gestantă, a fost o pradă uşoară pentru animalele sălbatice. „Am recomandat membrilor familiei şi vecinilor care au venit în contact cu animalul domestic să se prezinte la medicul de familie, care va hotărî dacă este necesară vaccinarea acestora ori ba. Cazul acesta de rabie ne-a pus în alertă deoarece este vorba de un animal domestic şi astfel, suntem obligaţi să declarăm zona una cu potenţial patogen destul de mare”, a mai mărturisit Iliuţă. În comuna Turburea, în aceeaşi zonă, a fost depistat un focar de rabie asemănător în urmă cu doi ani de zile.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here