FNME îl contrează pe Ciurel pentru biletele de odihnă

414

Biroul Executiv al FNME, întrunit joi în ședință, analizând problemele cu privire la executarea Contractului Colectiv de Muncă 2013-2014 la nivelul Complexului Energetic Oltenia, a constatat lipsa dialogului constructiv între conducerea societății și reprezentanții organizațiilor semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă cu privire la problemele societății și ale salariaților acesteia. Biroul Executiv al FNME a hotărât convocarea, în perioada 15-18 mai 2013, a unei întâlniri a membrilor Colegiului Director al FNME cu militanții și responsabilii sindicatelor de bază la nivel național, inclusiv reprezentanți din C. E. Hunedoara, Compania Națională a Uraniului, S. C. Nuclearelectrica, S. C. CupruMin Abrud, etc. în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru rezolvarea acestor situații.

,,Astfel, cu toate că în ședința Comisiei Paritare din data de 18.04.2013 părțile, de comun acord, au hotărât reluarea licitației pentru achiziționarea biletelor de odihnă și tratament , unilateral, administrația CE Oltenia a procedat la declanșarea unei operațiuni de diversiune cu privire la acest aspect, încălcând prevederile CCM 2013-2014, art. 180. Fără dialog serios și constructiv cu organizațiile sindicale semnatare a CCM la nivelul Companiei, Directoratul a trecut la adoptarea de hotărâri care prejudiciază o mare parte dintre salariații CE Oltenia în ceea ce privește aplicarea de noi nivele de salarizare”, transmit reprezentanţii FNME printr-un comunicat de presă. Cert este că vineri, Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, a anunţat că nu va relua licitaţia pentru biletele de odihnă şi tratament, lucru cerut de Comisia Paritară a CEO.

Se reclamă abuzuri
,,Atenționăm că aplicarea unor măsuri care să diminueze drepturile salariale pentru lucrători în condiții netransparente și fără un acord al părților semnatare ale CCM este abuzivă, fiind extrem de periculoasă atât pentru “pacea socială”, cât și pentru bunul mers al activității Companiei. Cu toate că, începând cu 1 martie 2013 am discutat în Comisia paritară despre necesitatea acordării din data de 1 aprilie 2013 a alimentației de protecție pentru salariații care lucrează în condiții speciale, deosebite, grele, vătămătoare și periculoase, acest lucru nu s-a întâmplat, existând pericolul ca măsura să nu poată fi aplicată nici de la data de 1 mai 2013. Remintim că, în cadrul societății, un număr mic de salariați care lucrează în astfel de condiții beneficiază de alimentație de protecție, situație care generează o atitudine discriminatorie față de ceilalți salariați care lucrează în aceleași condiții”, se mai arată în comunicatul de presă al FNME.
,,Cu toate că am sesizat anumite aspecte legate de sistemul de salarizare, atenționăm că nici la trecerea a peste 60 de zile de la înregistrarea CCM, salariații din cadrul Sucursalei Divizia Minieră nu beneficiază de sporurile instituite prin acest contract, fiind discriminați negativ în raport cu alți salariați. Până în prezent există disfuncționalități periculoase cu privire la acordarea echipamentului individual de protecție. De asemenea, există disfuncționalități privind condițiile sociale din subunitățile Companiei, printre acestea înscriindu-se lipsa transportului în interiorul subunităților miniere, salariații fiind nevoiți să meargă peste 1 km de la sediul unității până la locul de muncă, precum și a echipamentului de protecție”, se mai arată în comunicatul în care sindicaliştii subliniază că sunt îngrijoraţi legat de achizițiile de materiale necesare bunei activități atât în sectorul minier, cât și în cel energetic, respectiv cu privire la efectuarea de revizii și reparații ale utilajelor, fapt ce poate pune în pericol securitatea și sănătatea lucrătorilor.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here