FMI a aprobat eliberarea a două tranşe din acordul cu România, în valoare de 2,3 miliarde euro

389
Board-ul FMI a votat în unanimitate raportul de evaluare şi a acceptat acordarea unei derogări în ceea ce priveşte nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost îndeplinit la finele anului trecut.

„În discuţii s-a pus accentul, în partea de fiscalitate, pe respectarea ţintelor de cheltuieli, dar şi pe necesitatea adoptării unor măsuri în ceea ce priveşte colectarea, care trebuie îmbunătăţită. De asemenea, s-a insistat pe adoptarea în termenele stabilite şi cu toate prevederile necesare a legii responsabilităţii fiscale şi a legii pensiilor”, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Un alt punct de discuţie a fost reprezentat de posibilele efecte ale crizei din Grecia asupra României şi sistemului bancar local, apreciindu-se că nu există un pericol semnificativ şi că băncile româneşti au resurse suficiente.
Oficialii FMI au evidenţiat că sistemul bancar românesc s-a comportat foarte bine într-un an de criză, dar au atras atenţia asupra necesităţii ca politica monetară să rămână prudentă.
„BNR trebuie să fie în continuare prudentă, pentru ca presiunile inflaţioniste care s-au arătat la începutul anului să nu ducă la depăşirea ţintei pentru 2010”, a adăugat Tănăsescu.
El a mai punctat că eliberarea celor două tranşe reprezintă un pas important pentru ieşirea României pe pieţele internaţionale de capital.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here