Flori de sezon cu puteri vindecătoare

458

plante de sezon1Păpădia, salcâmul, iasomia şi gălbenelele sunt câteva dintre plantele de care putem profita în această perioadă. Iată la ce sunt ele bune şi cum le poţi utiliza.

Gălbenelele, bune pentru gingii

Florile galben-portocalii sunt considerate încă cu mult timp în urmă remedii eficiente pentru bolile ficatului şi inflamaţiilor colonului. Pentru vindecarea acestora, prepară o infuzie de gălbenele. La 300 ml apă clocotită se adaugă două linguriţe de floare uscată. Se lasă aproximativ 10 minute şi se bea de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Infuzia de gălbenele este recomandată şi în cazul sângerării şi al inflamaţiilor gingivale. Se clăteşte gura cu această infuzie imediat după periaj, şi nu se va consuma nimic timp de o oră. Precauţii: Gălbenelele nu sunt indicate persoanelor alergice la polen.

Păpădia, bună pentru ficat

Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, păpădia este un remediu de nădejde când vine vorba despre afecţiunile ficatului si ale vezicii biliare. Pentru combaterea problemelor hepatice, decoctul de păpădie te va ajuta foarte mult. Peste două linguriţe de plantă se pune o cană cu apă şi se fierbe amestecul 10 minute, şi se va bea două linguri la un interval de patru ore. Pentru purificarea sângelui, foarte util este şi ceaiul de păpădie. Se prepară din două linguriţe de plantă întreagă (frunze şi rădăcini) la o cană cu apă. Se lasă 15 minute, după care poţi bea câte două căni pe zi. Contraindicaţii: Nu este indicată celor cu pietre la colecist.

Salcâmul reduce aciditatea gastrică

Stările de nervozitate, de iritabilitate şi puseele de tuse pot fi înlăturate cu infuzie de salcâm, iar florile sunt indicate în reducerea acidităţii gastrice. Infuzia se obţine dintr-o lingură de flori uscate la o cană cu apă caldă. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, după mesele principale. Datorită efectului calmant, florile de salcâm sunt indicate şi în terapia migrenelor, nevralgiilor şi a durerilor reumatice. Preparatele din salcâm sunt folosite şi în cazul insomniilor şi a depresiilor uşoare. Atenţie! Scoarţa de salcâm este toxică. În preparate bine dozate, se utilizează în tratamentul constipaţiei.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here