Floarea soarelui – o sursă bogată de sănătate

1182
Este cea mai importantă plantă uleioasă care se cultivă în ţara noastră. În scopuri alimentare (terapeutice) se folosesc seminţele care conţin 28-48% substanţe grase, din care se extrage uleiul comestibil. Uleiul conţine acizi graşi nesaturaţi (monosaturaţi – acid oleic, polisaturaţi – acid linoleic); acizi graşi saturaţi; vitamine, fosfatide; gliceride.

Bogăţia uleiului în acizi graşi polisaturaţi îl recomandă (1l) în cazurile de hipercolesterolemie şi arterioscleroză. Se iau 2 linguri dimineaţa la trezire şi înainte de masa de seară; se foloseşte mult la preparatele culinare din bucătărie. Dintre oleaginoase, floarea soarelui este cea mai bogată în calciu.
PASTĂ CU SEMINŢE DE FLOAREA SOARELUI ŞI PRAZ
Ingrediente: 150 g seminţe de floarea soarelui decorticate (măcinate), 1 fir de praz mare, 250 g iaurt, tărâţe, 1/2 linguriţă pulbere de seminţe de roşii, 1/4 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 legătură de hasmaţuchi cu frunze fragede de ţelină.
Preparare: Seminţele de floarea soarelui se amestecă cu prazul tăiat fideluţă, iaurtul, pulberile, verdeaţa tăiată mărunt şi tărâţe (cât cuprinde). Pasta se pune pe farfurie, se tasează şi se decorează după fantezia gospodinei (cu produsele pe care le are la îndemână).
PASTĂ CU SEMINŢE DE FLOAREA SOARELUI ŞI URZICI
Se prepară ca la reteta precedentă, cu aceleaşi ingrediente, în plus 100 g urzici mărunţite fin care pot fi înlocuite cu muguri de lucernă sau trifoi, frunze de soia, de tătăneasă, de tei, ulm sau fag (cu condiţia să fie foarte fragede).
PASTA DE FLOAREA SOARELUI CU VARZA MURATĂ
Ingrediente: 200 g seminţe de floarea soarelui decorticate (măcinate), 200 g varză murată, 500 ml ulei, 1 ceapă de apă, tărâţe, 1/2 linguriţă pulbere de seminţe de ardei gras, 1/4 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 legătură de mentă cu salvie, 1/4 pahar de zer prospăt sau macerat de tărâţe.
Preparare: Varza se scurge bine în mâini (nu se spală şi nu se ţine în apă), se taie fideluţă (cât mai mărunt), se amestecă cu uleiul, seminţele de floarea – soarelui măcinate, ceapa şi verdeţurile tăiate mărunt, pulberile şi tărâţe (cât cuprinde). Se decorează cu felioare de ceapă şi verdeţuri de sezon.
CIORBĂ CU SEMINŢE DE FLOAREA SOARELUI
Ingrediente: 150 g seminţe de floarea – soarelui decorticate (măcinate), 1,5 l zer proaspăt, 1 legătură de hasmaţuchi cu leuştean, 50 ml ulei, 2-3 roşii, 1 ardei gras, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 felie de ţelină, 1 ceapa de apă.
Preparare: Zerul se pune în castron, se adaugă seminţele întregi de floarea soarelui, rădăcinoasele date pe răzătoare, ceapa şi verdeţurile tăiate mărunt, pulberile, ardeiul gras tăiat fideluţă, roşiile (felioare subţiri) şi uleiul
CIORBĂ DIN SEMINŢE DE FLOAREA SOARELUI CU VARZĂ ALBĂ
Se prepară ca la reţeta precedentă, cu aceleaşi ingrediente, reducând rădăcinoasele la 1/2 din cantitate, completând cu 5-6 frunze de varză albă, dulce, tăiată fideluţă (frecată în mâini până se înmoaie, fără să se scurgă de suc).
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here