Fiţi atenţi la ce mâncaţi

583
potato-chips-20090302-600-2Dacă mâncarea viitorului, privită în imaginaţia unora ca chipsuri cu diferite gusturi, ar deveni mâncarea prezentului, ar fi grozav, însă până atunci trebuie să fim atenţi la alegerile pe care le facem. Haide să vedem şi topul consacrat celor mai nesănătoase alimente. Pe primul loc stau băuturile dulci.

O cană cu suc are 10 linguriţe cu zahăr, 150 de calorii, sulfiţi, coloranţi artificiali şi între 30 şi 50 de mg de cofeină.

Nu-i de mirare că dau dependenţă, cu atâta zahăr. Vrând să ţină la siluetă, multe doamne şi domnişoare cumpără băuturi carbogazoase în varianta dietetică. Însă, dacă ar fi să ne uităm mai atent la acestea, am afla că au mai mulţi coloranţi artificiali decât cele în varianta clasică. Conform unui studiu din Jurnalul pediatrilor, între 56 şi 85% dintre copii, consumă zilnic cel puţin o cană cu sucuri dulci. Iar 20% dintre bărbaţii tineri consumă 4 sau mai multe căni pe zi cu sucuri dulci.
Locul 2 este ocupat de cartofii prăjiţi. Această gustărică, care a câştigat multă popularitate. Însă conţine acrilamide, o substanţă neurotoxică şi cancerigenă, care se formează în momentul în care alimentele sunt gătite la temperatură mare. Locul 3 este rezervat gogoşilor. Deosebit de gustoase, gogoşile nu sunt la fel de sănătoase pe cât arată. Dacă ar fi să rupeţi o gogoaşă în două, o să vedeţi că în afară de făină rafinată şi zahăr nu mai are nimic altceva. Evident că sunt recomandate pentru aromă, însă aroma ştiţi de ce este conferită? De uleiuri hidrogenate care se transformă în grăsimi trans.
Următorul loc este asigurat de mâncăruri pregătite prin coacere. Ceea ce le clasează în topul alimentelor nesănătoase este cantitatea de grăsimi trans, regăsite în acestea. Pe lângă acestea mai conţin: arome artificiale, coloranţi, conservanţi şi sirop de porumb. Însă, partea proastă vine acum. Mâncărurile gătite prin coacere conţin cele mai multe grăsimi trans.
Şi ultimul loc este păstrat hot-dog-ului. Această carne procesată (cârnaţi, şuncă) conţine o substanţă cancerigenă denumită nitrat de sodiu. Aceasta nu are ce să caute în mâncare, însă ce nu fac marile branduri de fast-food pentru a atrage mai mulţi clienţi. Veţi fi mai atenţi la ce veţi mânca de acum încolo?
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here