Finanţele din Gorj au 600 de contribuabili inactivi

361

finante3Prin Ordinele Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (OPANAF), conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj s-a văzut nevoită să declare inactivi peste şase sute de agenţi economici.

La nivelul DGFP Gorj în perioada ianuarie – octombrie 2010 au fost declaraţi, prin ordinul preşedintelui ANAF un număr de 646 de contribuabili inactivi. Tot în aceeaşi perioadă prin alte ordine, alţi 38 de contribuabili gorjeni au fost reactivaţi. Potrivit Luminiţei Penciu, purtător de cuvânt al instituţiei, contribuabilii declaraţi inactivi pot fi reactivaţi dacă, în urma unei cereri, se face trecerea contribuabilului în regimul derogatoriu de declarare, şi dacă şi-a îndeplinit toate condiţiile declarative: „În conformitate cu prevederile Codului fiscal, înscrierea unui contribuabil în lista contribuabililor declaraţi inactivi prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală permite autorităţilor fiscale să nu ia în considerare o tranzacţie efectuată, fie cu un contribuabil declarat inactiv, fie de către un contribuabil declarat inactiv”.

Penciu a mai spus că în cazul contribuabililor înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi li se anulează, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA: “Anularea codului de TVA se realizează cu prima zi a lunii următoare celei în care contribuabilul a fost declarat inactiv”.

Controale înainte de inactivare

Reprezentanta DGFP Gorj a precizat că în evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi sunt înscrişi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: nu au depus nicio declaraţie pe parcursul unui semestru calendaristic, şi nu li s-a aprobat, la cerere, de către organul fiscal competent o măsură privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative (regim derogatoriu). “Prin declaraţii înţelegem mai multe tipuri de formulare: 100, 102, 300, 301, 390, 394. Înainte de a-i declara inactivi, noi facem controale pentru a vedea ce activitate au avut contribuabilii de pe raza judeţului nostru, apoi transmitem listele la Bucureşti, iar preşedintele ANAF este cel care le aprobă”, a adăugat Luminiţa Penciu.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here